С пиесата-феерия на Мариус откриват "Варненско лято"

След сцената на Народния театър "Синята птица" - феерията от Морис Метерлинк, открива най-голямото театрално събитие МТФ "Варненско лято", което стартира на 1 юни.

"В личен план реших да се върна отново към тази пиеса, където основните герои са деца и още несъгрешили хора, на които се дава възможността да минат през знанието на мъдър човек, някак да предварят мъдростта, която би ги сполетила, ако следват светлината". Това каза на първата пресконференция на фестивала режисьорът Мариус Куркински, който припомни за дебютната си среща със "Синята птица" през 1998 г. -"един опит под знака на младостта, смелостта и стремглавото впускане".

Сега си е позволил едно бавно, спокойно проумяващо пътуване в "тези държави на душата", които биват спускани на невиността на детото, сподели още актьорът. В новата постановка на Мариус, чиято премиера беше през март" главната роля се изпълнява от най-младата актриса на фестивала "Варненско лято" - Ванеса Лу, подчерта арт директорът на "Варненско лято" Цветана Манева. В другите роли са младоците Димитър Николов, Веселин Анчев Василена Винченцо и майсторите Валентин Ганев, Рени Врангова, Албена Колева, Милена Атанасова, Деян и Дарин Ангелови и др. Куркински си припомни, че влизайки като дете във Варненския театър още тогава е разбрал, че това е неговият път. Едва 12-годишен той постъпва в детското студио към ДТ"Стоян Бъчваров", а след това в театър "Щурче".

"Ще дойде това време, както казва Метерлинк, в което душите на хората ще могат да общуват още по-чисто, сподели Мариус според когото театърът е споделен и съществува заради тези хора, които отделят от мълчанието и тишината си, за да се докоснат до неведимото. "Идването в дома на изкуството означава, че душата търси помощ. Би трябвало да я намери в храмовете, а след това в изкуството, но това е въпрос на човешки избор", каза още той."Синята птица" ще се играе и на 2 юни вечерта на варненска сцена.

Проекции на човешкото е мотото на 24-тото издание на МТФ "Варненско лято". 35 са заглавията в него, селектирани от Цветана Манева, Николай Йорданов и Асен Терзиев. Изключително силно е присъствието на интерсни чужди трупи, които идват за първи път в България със специално поканени спектакли.Наред с тях ще се случат улични акции, прожекции, конференции, творчески срещи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура