МВР работело по Закона на Парето: 20% от полицаите извършвали 80% от престъпленията

80% от престъпленията се извършват от 20% от служителите на министерството, заяви зам.-директорът на "Вътрешна сигурност" в МВР Павлин Коджахристов по време на пресконференцията за задържаните полицаи, свързани с благоевградския сводник Мартин Филипов - Дебелия. Коджахристов обясни как за пореден път се е убедил, че много от служителите на МВР Благоевград "не са това, което трябва да са". Той все пак се оправда, че благодарение на останалите служители на местното поделение на вътрешното министерство днешните арести са станали факт.

Представителите на реда, уличени в съучастие в трафика на жени, са началникът на сектор „Борба с организираната престъпност“ Петър Кънев и кварталният полицай Стефан Филипов.

От пресконференцията стана ясно още, че Мартин Филипов-Дебелия е изкарвал по 10 000 лева месечно от проституиращи момичета. Той събирал по 50% от спечеленото от тях, а на полицаите давал по 250 лева за услугите им.

Четирите жени, които са карани да проституират, са дали показания, че са били принуждавани със заплахи към тях и семействата им. Те не са можели да се придвижват самостоятелно и са били задължени да приемат клиенти независимо от това за колко време и с каква честота и от здравословното им състояние.

Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова описа част от смущаващите детайли за това как Дебелия е третирал четирите жени и как ги е принуждавал да работят за него, предаде "Фокус".

След като една от работещите за него е подала сигнал, с нея се свързал полицаят Стефан Филипов, който я мотивирал да оттегли незабавно жалбата си и посочил съдържанието на молбата.

Полицейският служител й е дал указания да унищожи листчето, което той е написал на ръка. Освен това тя трябвало да посочи, че дадените показания на отговарят на истината и че тя има романтични отношения с Филипов.

 „Малко преди това научихме, че Филипов е узнал за жалбата, направил е копие, както и копие от жалбата на втората жертва на трафик на хора. И двете момичета са склонявани от Дебелия да проституират. Една от свидетелките е работила за него, след като не могла да върне взет от него заем в размер на 600 лв. за лечението на свой близък. Уговорката е била тя да ги връща в продължение на няколко месеца, като плаща лихва от 150 лв. на месец. След това обаче Дебелия променил уговорката и си поискал парите веднага. Жената не е могла да ги върне и била принудена да работи за него“, разказа Арнаудова.

Тя обяви, че срещу полицаите ще бъде повдигнато обвинение за лично укривателство, а срещу Дебелия - за сводничество, предаде БНР.

 "На единия полицейски служител - Филипов, ще бъде повдигнато обвинение за лично укривателство, както и за, както ви съобщихме съвсем в началото, съобщаване на информация, станала му известна по служба. А на служителя на БОП ще бъде повдигнато обвинение също за лично укривателство. Разследването продължава и фактите продължават да изскачат, както се казва, но прокуратурата ще приеме всеки сигнал и ще го провери и ще го документира по надлежния ред, за да докажем пред съда, че престъпленията са извършени и че трябва да им се постави край с осъждането на тези лица", обяви Арнаудова.

Спецакцията в Благоевград е отдавна подготвена, обясни вътрешният министър Румяна Бъчварова. 

"Показа как действаме безкомпромисно. Подготвяме такива операции. Най-важното е това, на което много държим, при подготовката и разработването да са добре подготвени, да сме сигурни, че можем да доведем целия процес докрай, да издържат доказателствата. Ако има нещо, което ни бави, то е точно заради това", обясни вътрешният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право