Журналисти от Швейцария рекламират Търново като туристическа дестинация

Водещи журналисти от Швейцария, които пишат в сферата на туризма, проявиха интерес към Велико Търново като туристическа дестинация. Групата от петима гости на старопрестолния град бе приета от кмета Даниел Панов. Срещата се превърна в интересна дискусия от близо два часа, а на финала журналистите обещаха да бъдат живата реклама на Велико Търново в Швейцария и по света.

Даниел Панов разказа за миналото, настоящето и бъдещето на Старата българска столица, за многообразието от паметници на културата от всички епохи и утвърждаването на града като център на културния туризъм в България и на Балканите. Подчертана бе и ролята на Старата столица като важно средище на образованието и духовността. Гостите от Швейцария се запознаха не само с богатото историческото наследство, но и с пъстрия културен живот, многобройните международни и национални фестивали, спектакъла „Звук и светлина” и 3D-мапинг шоуто на Асеневци.

Швейцарските журналисти останаха особено впечатлени от възможността за усвояване на автентични занаяти – плетене на една кука, тъкане на стан, бродиране и др. Архитектурният резерват Арбанаси също бе в центъра на вниманието на чуждестранната група.

В отговор на отправени въпроси кметът Даниел Панов запозна журналистите с икономическия профил на община Велико Търново, инвестициите в сферата на туризма, инфраструктурата и градската среда, както и със засиления инвестиционен интерес към града и общината. Швейцарските гости останаха приятно изненадани от много ниските нива на безработица в старопрестолния град. Сред темите на разговор бяха бъдещото строителството на магистралите „Хемус” и Русе – Велико Търново, както и успешната концесия на летището в Горна Оряховица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони