Китайски професори искат повече Карл Маркс в университетите

Снимка: Уикипедия

Китайски академици отправиха специален призив до образователното министерство в Китай, че трябва да четат повече Карл Маркс, защото са "промивани от Западни теории", съобщиха различни международни агенции, цитирани от БГНЕС.

Според петицията втората най-голяма икономика в света изживява труден период и докато управляващата комунистическа партия трябва да открие и въведе необходимите реформи, програмата на студентите в тази научна сфера е нужно да бъде поне наполовина съставена от изучаване на немския философ. В противен случай, това поколение ще се превърне в "гробокопача на социалистическата икономическа система" в Китай.

Карл Маркс е живял и творил през 19-век и е известен с изследванията си върху икономическите отношения в капиталистическите общества и характера на парите и благата. Той определя класовата борба на работниците срещу буржоазията, притежаваща средствата за производство, като основен двигател на историческия прогрес.

Германецът не развива идеите си до край, това до голяма степен правят по-късни комунистически теоритици и практици, включително "бащи" на големите леви диктатури през ХХ век като Владимир Ленин в СССР и Мао Дзедун в Китай. Те до голяма степен премахват частната собственост на средствата за производство в страните си и поставят всички индустриални отрасли под контрола на държавата и управляващата "работническа" партия, заменяйки пазарните механизми с планови. Практически променят буржоазния елит към партиен.

След смъртта на Мао и идването на власт на Дън Ксяопин в края на 70-те Китай променя икономическия си модел, като се отваря за инвестиции и връща някакви права на частна собственост и инициатива. Това води до огромен скок на страната, която се превръща в един от най-големите производители и големите фактори в глобалната капиталистическа икономика, но при правила далеч по-различни от идеите на Маркс, или най-малкото от тези на Ленин и Мао.

При сегашния президент Си Дзинпин комунистическата партия прави своеобразно завръщане към някои аспекти на миналото – усилва се медийната цензура и репресиите спрямо несъгласните с авторитарното управление. Миналата година образователното министерство призова за премахване на "Западните ценности" в училищните програми.

Наскоро Дзинпин отправи призив и за увеличаването на контрола на партията над висшето образование. "В есенцията си това е идеологическа класова борба между буржоазията и пролетариата в образованието", заяви един от авторите на писмото, подписано от десетки негови колеги-преподаватели.

Същевременно големи дебати сред потребителите на социалните мрежи в страната предизвикват някои въведени текстове в учебниците за начално и основно образование. Там се съдържат пасажи, в които читателите са призовани да си представят, че са междуконтинентална балистична ракета, както и приказка за мъж, който пребива "богат хулиган" до смърт.

Държавните медии призовават за увеличаването на вниманието към патриотичното съдържание и "революционното наследство" на комунистическата партия. Без отговор остава въпроса дали германецът Маркс, живял през голяма част от живота си във Великобритания, не трябва да бъде считан за "западен теоритик".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят