Наливат над 61 млн. лв. от такси и санкции в екопроекти

Снимка: Веселина Ангелова

Над 61 млн. лв. ще бъдат инвестирани в екологични проекти. Това обяви в четвъртък в Горна Оряховица министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя уточни, че средствата са събрани от такси и санкции и ще бъдат насочвани чрез Предприятието за управление на дейностите за опазване на околната среда (ПУДООС). Парите ще бъдат инвестирани в отстраняване на проблемите в критични места, важни за населените места и гражданите. Според министър Василева през последните две години във Великотърновска област са влезли близо 6,5 млн. лв. от ПУДООС.

"Това е национално финансиране, допълващо европейското. През миналия програмен период по ОП "Околна среда" бяха реализирани огромни по мащаб инвестиции. Приключените в региона проекти възлизат на общо 131 млн. лв. Това са значими инвестиции, осигуряващи чисти води, качество на живот, възможности за развитие на бизнес, привличане на инвестиции и развитие на туризма", изброи Ивелина Василева.

Премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите пристигнаха в Горна Оряховица, където бе реализиран екопроект за близо 1,5 млн. лв. Със средствата бе изградена канализационна мрежа на няколко улици. Според министър Василева, инвестицията е малка по мащаб, но изключително важна за хората.

"Това е част от инициативите, които стартирахме с кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев по време на мандата на премиера Бойко Борисов. Ще реализираме подобен проект и в Долна Оряховица, в горнооряховския квартал "Гарата" пък ще бъде изграден водопровод. Там тръбите са положени в периода 42-43 година на миналия век", подчерта Ивелина Василева.

Тя благодари на всички кметове от областта, които създават благоприятни възможности за модернизиране на базисната инфраструктура. Важността на проекта изтъкна и кмета на Горна Оряховица.

"През последните 40 години получавахме оплаквания от страна на гражданите. Мечтата за изграждането на канализация се сбъдна през 2014 година, когато подписахме договор с ПУДООС. Тази дейност бе реализирана през миналата година и всички хора бяха доволни, че са били чути по време на управлението на Бойко Борисов", сподели инж. Добромир Добрев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес