Кинжалът на фараон Тутанкамон е изработен от метеорит, доказа изследване

факсимиле: guardian

Камата, открита в гробницата на египетския фараон Тутанкамон, е изработена от желязо от метеорит, потвърждава изследване, предадено от CBS.

Анализ, проведен от Даниела Комели, професор по наука на материалите в Политехническия юниверситет в Милано, сочи, че острието съдържа 10% никел и 0,6% кобалт. Посредством техника, наречена рентгеновa флуоресценция, съставът на острието е сравнен с този на 11 метали в метеорити, и е установено, че са много сходни. 

Кинжалът е открит от археолога Хауърд Картър през 1925г., три години след като е открил самата гробница на фараона. Острието е със златна дръжка, инкрустирана с кристал, а по самата ножница са извезани лилии, пера и глава на чакал.

Камата датира от 14 в. пр. Хр., и е едно от много малкото артефакти за желязо, намирани изобщо от египетската култура, за която се смята, че е открила коването като техника през 8 в. пр. Хр.

Метеоритното желязо е било по-скъпо от злато, разясняват изследователите. Оформяли го с чукове, казва Комели. 

Находката обяснява също египетски йероглифи на желязо, които са се появили приблизително 100 години по-късно, и използват термина "желязо от небето".

"Употребата на този термин предполага, че древните египтяни са били наясно, че тези редки късове метал, са падали от небето още през 13 в. пр. Хр.", казват още експертите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл