Ангел Найденов: Подкрепям придобиването на нов боен самолет и патрулни кораби

"Аз подкрепям предложенията за решения за приемане на проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ и за приемане на проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, които са направени и това е отношение, различно от позицията на моята парламентарна група", заяви днес от парламентарната трибуна депутатът от БСП лява България Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, по време на разглеждане на тази точка от дневния ред, предаде БГНЕС.

"Значимостта и вниманието, които се отделят на темата се определят от три основни фактора: първият е значимостта на тези проекти за боеспособността, за капацитета и съвместимостта, диапазонът на отбранителни способности за българската армия по отношение на реализирането или не на тези проекти, продължи народният представител.

Вторият фактор е размерът на публичният ресурс, който трябва да бъде заделен за реализиране на проектите и третият- дали и доколко можем да преодолеем технологическата и техническата ни изостаналост в сравнение с нивото на нашите партньори в този сектор. Разликата е в размер на пропаст и ние трябва да предприемем определени стъпки", убеден е Найденов.

Ще подкрепя решението на МС, защото днес даваме зелена светлина за разговори по конкретизиране на параметрите на бъдещите договори, които трябва или не да бъдат одобрени от народните представители. От друга страна- това е едно закъсняло решение и разходите достигат до респектираща сума, която надхвърля 5 млрд.лв. В това отношение вашите предишни 4 г. управление са едно загубено време, обърна се Найденов към ГЕРБ.

Депутатът смята, че придобиването на новия самолет и патрулните кораби са част от държавната политика в отбраната и сигурността.

"При умело отиграване от страна на управляващите проектите могат да бъдат не само разход, но и инструмент за инвестиции и за технологични ползи, на стойност не по-малка от стойността на проектите", отбеляза Найденов.

"В коментар на цената и плащанията по тези проекти, според него, има несъответствие между прогнозите за разходите за отбрана, прогнозния бюджет на МО от страна на МФ и плащанията по двата проекта, които в период от 5 г. Запазвам своите резерви, че сега ще дадем зелена светлина за старта на проектите и същевременно няма да стигнем до конкретна реализация на нов боен самолет и до строителството на новите патрулни кораби. Дано да не бъда прав", заключи Найденов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика