Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Махмуд Абас призова ЕС да признае държавата Палестина

Ангел Найденов: Подкрепям придобиването на нов боен самолет и патрулни кораби

„Аз подкрепям предложенията за решения за приемане на проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ и за приемане на проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, които са направени и това е отношение, различно от позицията на моята парламентарна група“, заяви днес от парламентарната трибуна депутатът от БСП лява България Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, по време на разглеждане на тази точка от дневния ред, предаде БГНЕС.

„Значимостта и вниманието, които се отделят на темата се определят от три основни фактора: първият е значимостта на тези проекти за боеспособността, за капацитета и съвместимостта, диапазонът на отбранителни способности за българската армия по отношение на реализирането или не на тези проекти, продължи народният представител.

Вторият фактор е размерът на публичният ресурс, който трябва да бъде заделен за реализиране на проектите и третият- дали и доколко можем да преодолеем технологическата и техническата ни изостаналост в сравнение с нивото на нашите партньори в този сектор. Разликата е в размер на пропаст и ние трябва да предприемем определени стъпки“, убеден е Найденов.

Ще подкрепя решението на МС, защото днес даваме зелена светлина за разговори по конкретизиране на параметрите на бъдещите договори, които трябва или не да бъдат одобрени от народните представители. От друга страна- това е едно закъсняло решение и разходите достигат до респектираща сума, която надхвърля 5 млрд.лв. В това отношение вашите предишни 4 г. управление са едно загубено време, обърна се Найденов към ГЕРБ.

Депутатът смята, че придобиването на новия самолет и патрулните кораби са част от държавната политика в отбраната и сигурността.

„При умело отиграване от страна на управляващите проектите могат да бъдат не само разход, но и инструмент за инвестиции и за технологични ползи, на стойност не по-малка от стойността на проектите“, отбеляза Найденов.

„В коментар на цената и плащанията по тези проекти, според него, има несъответствие между прогнозите за разходите за отбрана, прогнозния бюджет на МО от страна на МФ и плащанията по двата проекта, които в период от 5 г. Запазвам своите резерви, че сега ще дадем зелена светлина за старта на проектите и същевременно няма да стигнем до конкретна реализация на нов боен самолет и до строителството на новите патрулни кораби. Дано да не бъда прав“, заключи Найденов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.