Проф. Пламен Павлов: Най-вероятно Ботев е убит от специално обучени черкези

Най-близко до истината е, че Христо Ботев е убит от черкезите, каза проф. Пламен Павлов, историк и преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, в интервю за „Фокус” по повод 2 юни.

Историкът посочи, че има много неизвестни около смъртта на Ботев и с тях много често се спекулира.

„Правят се определени внушения, търсят се евтини сензации”, коментира той.

Според проф. Павлов най-голямата и най-грозната спекулация е свързана с въпроса кой е убил Ботев. Този въпрос е задаван от 140 години насам, правени са какви ли не внушения, включително и политизация на темата.

„Истината е, че в спомените за гибелта на Ботев, за последните дни на четата се промъкват подобни неясноти, но голямата част от тях са писани много години след събитията. Паметта на хората е била избледняла, има някакво желание на някой от тях да покажат по-голяма значимост. Това, което смятам за най-близко до истината е, че той е убит от черкезите. Той е убит от такива специално обучени хора, които стоят в засада и убиват войводата, военачалника. Такива са имали и нашите чети също - нишанджии са им казвали”, коментира проф. Павлов.

„Така, както е описана гибелта на Ботев от Никола Обретенов, който е единственият оцелял жив участник в последните минути на Ботев е, че войводата се надига да види къде е четата и в този момент е уцелен в гърдите, а не в челото”, допълни той и обясни, че твърдението за стрелбата е челото е литературна интерпретация на Захари Стоянов.

„Ботев вижда самата си смърт, като един акт, утвърждаващ свободата. Това е голямото послание от цялата история на Ботев и на неговите четници”, заяви проф. Павлов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини