Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата във Варна Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

Емил Кошлуков: БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Родилното отделение в Благоевград с подарък от името на кмета д-р Камбитов

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Откриха ски сезона под връх Ком

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Сирийските кюрди: Няма турски военни в Африн

Задържаха 19-годишен, опитал да подкупи полицаи с 50 лв.

В Бургас ражданията ще обърнат демографския срив Валери Симеонов на Бабинден в морския град

Български камион е катастрофирал в Унгария

Трио затворници, пуснати преди месец, са извършителите на взломовете в Разградско

Изследват отходните тръби на 20 държави, за да разберат повече за употребата на наркотици

Статистиката на употребата на наркотици винаги съдържа много въпросителни, тъй като инструментите за изследване са твърде ограничени и понякога субективни. Най- често се разчита на въпросници. Ако броят на хората, които са потърсили лечение, може да се установи, то често на негова база се правят приблизителни статистики за общо употребяващите, предаде БГНЕС.

Според някои експерти, цифрата на броя на хората, които реално употребяват наркотици, спокойно може да е сума, равна на официално обявяваните, умножени по десет. Всичко това затруднява анализаторите, както и хората, които правят политика в тази област.

Преди време нашумя изследване на банкноти за следи от кокаин в Италия- това е вид епидемиологичен инструмент, който има масов характер. Друг вид подобен анализ, още по-мащабен – на отходните води, даде възможност в последния Европейски доклад за наркотиците 2016 да се получат категорични данни за динамиката, географията и начините за употреба. Подобно мащабно изследване с епидемиологичен характер се прави за пръв път в Европа, подобно, но по-ограничено е правено през 2011, така че днес учените имат база за сравнение.

Проекта, финансиран от Европейския център за мониторинг на наркотици и наркозависимости, представя ръководителят му Лизбет Вандам, анализатор в Научния отдел на ЕCMDDA.

„Предимството на метода с изследването на отходните води е постигането на информация за много точно определен период и място“, казва Вандам, „Отходните води се изследваха в 60 града на 20 държави в продължение на една седмица. Всеки две минути в този период се вземаше проба от отходните води в пречиствателните станции преди те да бъдат обработени. Подобно изследване е правено през 2011 година, така че проектът сега ни даде възможност да анализираме динамиката на данните. Публикувахме информацията в Европейския доклад за наркотиците тази година и тя е основното ново, което дава той за ситуацията. Става дума за данните за амфетамините, кокаина и MDMA / екстази – бел.ред/ и разпространението им. На базата на тези данни и сравнението им с информацията отпреди пет години стана ясно, че екстази се завръща като предпочитан наркотик. Кокаинът е предпочитан в Западна и Южна Европа, амфетамините- в Северна и Източна Европа. Това са географските параметри на данните. Друго интересно откритие, дошло от анализа на отходните води, е увеличението на употребата на екстази- на практика във всички градове, изследвани през 2011, днес откриваме ръст. Това се потвърждава и от други източници. Тъй като данните се събират в рамките на седмица, виждаме и по-висок ръст в употребата на стимуланти през уикенда“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.