Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Меглена Кунева: Ще има стипендии само за успех, а не както досега с комбинация успех и доход

“Студентите на този етап разбраха каква е политиката за европейски стипендии и не настояват за промяна в проекта за европейски стипендии”, заяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева на брифинг след среща с представители на студентските съвети по темата за стипендиите на обучаващите се във висшите училища, предаде “Фокус”.

“Ще въведем стипендии само за успех, а не както досега при задължителна комбинация успех и доход.”

С 20% ще бъдат увеличени средствата за студентски стипендии, които се отпускат от държавата, съобщават от пресцентъра на МОН. 

За следващата година ще се заложат близо 3 млн. лв. за стипендии, защото се вдига минималният и максимален праг на размера, който се отпуска. Ако досега минимумът бе 50 лв., ще стане 70 лв. Максимумът сега е 120 лв., но скача на 150 лв. 

От 200 лв. на 300 лв. се увеличава и размерът на специалните стипендии – награди за постижение. В постановлението ще бъде записано още, че висшите училища изплащат стипендиите за всеки предходен месец до 5-о число, а не накуп.

“Смятам, че това е много правилно решение и означава ние да кажем ясно на цялото общество, на студентите, че тези които могат и искат да могат повече ще бъдат оценени на държавно ниво през държавна политика”, допълни тя и уточни, че се запазват стипендиите по право, за сираци, студенти с увреждания, майки и т.н.

“От първия момент, в който студентите сигнализираха за така наречените европейски стипендии, имахме серия от много важни и интересни разговори. 5 бяха тези срещи за любителите на статистиката”, посочи тя. “Искам специално да отбележа духа на разговорите. За да може да се реши, какъвто и да било проблем и за да може всяка идея да намери и да пусне най-добрите си корени, и да даде най-добрите си плодове, трябва да създадем подходяща среда”, коментира министърът и благодари на студентите, които са направили възможно разговорите да се осъществят в тази среда.

“Проведохме разговори за стипендиите, предоставени от държавния бюджет. Всъщност там беше възможното решение, което намерихме заедно. Защото европейските стипендии ги има сега, но това може да не продължи като политика по-нататък от страна на ЕК”, коментира Меглена Кунева.

“Нямаше нито един момент за каквото и да сме спорили и да сме говорили, в който да не искаме да продължим да говорим и да намерим решение на тези въпроси, които са важни за всички”, отбеляза тя.

“Държавата обаче трябва да изпълни ангажиментите си и да подкрепи студентите. Европейската подкрепа не може да замести подкрепата на европейската държава”, подчерта Кунева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.