24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Община Петрич довършва важни проекти през новата година

Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

Свищовлия счупи скулата на съседа си при побой

Затвориха тунела под връх Монблан заради навалял сняг

В Благоевград официално обявиха грипна епидемия, Петрич на прага

Откриха труп на мъж до заведение в Кърджали 12-годишно момче подало сигнала

Премиерът милиардер на Чехия при Борисов (снимки)

Спипаха крадци на 3050 лева от лека кола

Богослови от ВТУ искат въвеждане на предмет „Религия“ в училищата

Снимка: Веселина Ангелова

Становище за въвеждане на задължителен предмет „Религия“ в учебните програми са внесли през миналата седмица в МОН представители на Православния богословски факултет към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Това обявиха публично в четвъртък от ръководството на факултета във Велико Търново.

„Искаме държавата да има политика по отношение на образованието по религия, а не да разчита само на религиозните институции и на БПЦ“, заяви доц. д-р Мариян Стоядинов, заместник- декан на факултета.

„Приоритет на съвременното българско училище е образованието. То образова във всички области, с изключение на религиозните вярвания и традиции. Последното се случва във време, когато светът продължава да бъде арена на междурелигиозни предизвикателства- от плодотворни диалози до жестоки конфликти“, пише в становището на богословите от старата столица.

Според доц. д-р Светлозар Влайков, също заместник-декан, религиозното възпитание на българските деца е въпрос от националната сигурност в контекста на събитията в Европа и на бежанската вълна.

„Виждате, че в ЕК и в Европарламента са притеснени от това, че в сърцето на Европа се настаняват представители на други цивилизации и култури, които налагат своя мироглед, идеология и религия“, коментира доц. Влайков.

Той цитира и резултатите от анкета, проведена през 2010 г. и подготвена от богослов от СУ и социолози, според която 60% от анкетираните българи са за въвеждане на религиозно образование в училищата. Според възрастовия профил, 65% от подкрепящите са между 18 и 35 години, а 67% – между 35 и 50 години.

„Не само в Европа, но и българското общество е заплашено от тревожни тенденции“, предупреждават великотърновските богослови.

Според тях, дефицитите от липса на религиозно образование се запълват с „локални суеверия и адаптирани чужди доктрини“.

„А това поражда проблеми не само за народностните традиции и култура, но и за националната сигурност, като доказателство за това се операциите на службите и съдебните процеси в България през последните години“, се казва в становището им до МОН.

Доц. Влайков разясни, че отскоро към просветното министерство функционира Експертен съвет, който ще обсъжда, ще вземе решение по този въпрос и ще подготви евентуални предложения за промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Представител на Православният богословски факултет към ВТУ в съвета е доц. Магдалена Маринова.

В позицията на факултета се предлага задължителните часове по „Религия“ да са в гимназията – от IX до XII клас. Преподавателите от ВТУ смятат, че освен централната изпълнителна власт, местните власти също могат да вземат решение за въвеждането на предмета като задължителен в училище. В своята позиция, богословите привеждат и европейски документи в защита на въвеждането на религиозно образование в средния курс. Цитирани са препоръки на ПАСЕ, декларации от форуми на европейските министри на образованието, резолюция от Петия световен конгрес на народната просвета в Берлин, нормативи на Службата за демократични институции и права на човека към ОССЕ, Бялата книга за интеркултурен диалог на СЕ и др.

„Религията като задължителен предмет е въведена и в православните държави като Гърция, Румъния, Русия, а в Сърбия е в задължителен пакет с гражданското образование“, изтъкнаха преподавателите.

От тази година в Богословския факултет на ВТУ се въвежда и нова специалност, засега единствена в България – „Религиознание“. Тази магистърска програма ще е със засилено изучаване на английски език, като тя ще дава познания за трите основни световни религии- християнство, ислям и юдаизъм.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.