Ангел Калеев от Овчеполци, който засне как бие рома Митко, обвинен в причиняване на телесна повреда по ксенофобски подбуди

Районна прокуратура-Пазарджик внесе обвинителен акт срещу 24-годишният Ангел Калеев, който би непълнолетния ром Митко в село Овчеполци и засне гаврата с мобилния си телефон. Обвинението е за насилие заради етническа принадлежност и причиняване на лека телесна повреда по хулигански и ксенофобски подбуди, съобщиха от прокуратурата.

На 16 април 2016 г. обвиняемият Ангел Калеев отишъл на гробищния парк в с. Овчеполци, обл. Пазарджик, за да почете паметта на негов близък, от което се разстроил. На връщане срещнал пострадалия Митко Й., на 17 г., който му поискал пари назаем, разказват от прокуратурата. Двамата се познавали само по физиономия. Обвиняемият Ангел се ядосал и му казал да започне някъде работа, защото не е необходимо друг да го издържа. Митко го попитал каква е разликата между двамата. В този момент Ангел извадил мобилен телефон и започнал да снима и записва разговора между тях. Първоначално обвиняемият се интересувал къде е тръгнал Митко. Той му отвърнал, че щял да се прибира вкъщи, за да си почива. Тогава Ангел го попитал: „Какво каза, че аз с теб съм равен, така ли?“. Митко отговорил: „Ако не искаш да ме биеш, значи сме равни“. После обвиняемият попитал: „Аз ако реша да те набия, какво правим?“ и посегнал с дясната ръка към лицето на Митко и го ударил. Заповядал му да стои в позиция „мирно“, а след това да ляга на земята и да става. Ангел питал Митко: „Аз циганин ли съм?“ и „С теб равен ли съм“. Непълнолетният му отвърнал няколко пъти: „Не си“. По време на разговора били разменени и други реплики.

Обвиняемият ударил с крак пострадалия в лицето и корема. През това време по пътя минали три жени, като една от тях направила забележка и се опитала да прекрати спора. След нейната намеса Ангел оставил Митко, който се прибрал в дома си.

По-късно Ангел също се прибрал в дома си и качил видеоклипа от разговора в Интернет.

По делото е била назначена съдебно-медицинска експертиза, според която от ударите, Митко е получил отток по дясната част на лицето и болезненост в корема.

Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият не се е признал за виновен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право