Николина Ангелкова: От септември екскурзоводите задължително ще бъдат лицензирани

"От септември екскурзоводите задължително ще бъдат лицензирани", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на брифинг във връзка със сигурността и предприетите действия за предстоящия летен туристически сезон, предаде "Фокус".

"Туризмът изключително много зависи от това да осигурим спокойствието и сигурността на дестинацията. Затова бих искала да благодаря на вицепремиера Бъчварова и на цялото ръководство на МВР за своевременните проактивни действия и мерки, които се приемат, за да може България да бъде сигурна и надеждна дестинация“, заяви министър Ангелкова.

Тя допълни, че Министерството на туризма функционира горещ телефон, на който всеки един турист може да се обади и да разбере всичко, което го интересува, включително и да направи оплаквания и препоръки. „До един месец стартираме поставянето на информационните табели на плажовете, отново с денонощен телефон, за да може при нередности на плажа също да бъдем незабавно сигнализирани и да предприемем съответните мерки“, допълни Ангелкова.

По думите ѝ, Министерството на туризма е издало и наръчник за правата на туристите и потребителите, който е преведен и на английски език и може да се намери на интернет страницата на ведомството. "Допълнително ще го разпространим сред посолствата, хотелиерите и туроператорите, за да сме сигурни, че всички които посетят нашата страна това лято ще знаят към кого да се обърнат при необходимост“, посочи министърът на туризма.

Тя допълни, че по време на срещата е информирала и за единната система за туристическа информация, както и това, че се предвижда от септември задължително екскурзоводите да бъдат само лицензирани. „Ще имат отличителен знак, така че отново при нередности туристите да знаят и да ни сигнализират“, каза още Ангелкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини