Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Бундестагът прие резолюцията за арменския геноцид, имаше само един глас “против”

Арменско цивилно население, ескортирано от въоръжени османски войници през град Харпут (Харпет), към затвора в Мезире (днес Елязъг), Снимка: Уикипедия

Германските депутати приеха резолюцията, признаваща масовите кланета на арменците в Османската империя през Първата световна война като геноцид, игнорирайки турските предупреждения, че документът може да нареди на двустранните отношения между Берлин и Анкара, предава AFP.

Само един член на Бундестага гласува „против“ приемането на резолюцията, а един се въздържа. 

„Не искаме да изправяме Турция на подсъдимата скамейка, а да кажем: помирението е възможно, само когато фактите се казват“, заяви фракционния шеф на Християндемократическата партия на Германия Фолкер Каудер. “Една цяла група е не само изгонена, но и убита, допълни християндемократът. Поради тази причина депутатите в германския парламент искат да категоризират събитията от преди век ясно и точно. Да, геноцид е!” добави Каудер и заяви, че планираната резолюция на Бундестага за арменския геноцид не е присъда срещу турското правителство и нацията.

Според германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е неразумно да се застрашава “много чувствителното” сближаване между турци и арменци с едно такова решение, каквото е това на парламента в Берлин. Но въпреки недоволството на Щайнмайер, днес ХДС/ХСС, ГСДП и “Зелените” ще се произнесат по резолюцията, със заглавие “Възпоменание и отдаване на почит на жертвите на арменския геноцид и други християнски малцинства в годините 1915 г. и 1916 г.”. Министърът на външните работи не смята, че признаването на престъпленията, извършени от османските власти срещу арменците като геноцид, ще допринесе за историческо осъзнаване на случилото се и до помирение.

Решението на Бундестага е неудобно и за германския канцлер Ангела Меркел защото може да засегне споразумението за бежанците, което Брюксел постигна с Анкара. В телефонен разговор, проведен във вторник, Ердоган предупреди Меркел, че на карта са поставени двустранните отношения между Анкара и Берлин.

Недоволна изглежда и турската общност в Германия, която изрази позицията срещу планираната резолюция си с мащабна демонстрация в Берлин, в която в сряда вечер се включиха около 10 хил. души. Всички те гледат на подготвения документ като на „политическо шоу“, което ще има негативни последици за отношенията между Берлин и Анкара.

„Чрез резолюцията един с политиката ще бъде замесен един исторически въпрос, който тепърва трябва да бъде обработен научно“, заяви председателят на турската общност във ФРГ Гьокай Софуоглу, подчертавайки същевременно, че подобен документ може да повлияе негативно на двустранните връзки между Германия и Турция. Резолюцията няма да улесни също така и преговорите за евентуално членство на Турция в ЕС, отбеляза още Софуоглу.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете