Австралия признава Йерусалим за столица на Израел

BMW X5 – и по-красив, и по-умен, и по-проходим

Каракачанов: Корупция няма, армията не може да стои гладна "Чашата ми преля за Македония", призна вицепремиерът

Прокурор: Самоубийство е основната версия за смъртта на шефа на КАТ-Казанлък

Валентин Касабов: Манипулация принуди Валери Симеонов да подаде оставка

В Симитли видяха на живо Купата на шампионите, притежание на Реал Мадрид

Спасеният в Пирин младеж: Усетих, че не мога да продължа

Защо Нова година е като тъщата?

ЕК покани Русия и Украйна на преговори за газа

Донецка народна република приведе аемията си в пълна бойна готовност

Валежите продължават и днес

400 оръдия осигуряват ски сезона в Банско Електромобили ще могат да зареждат на две екологични станции

Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

Илияна Йотова: Искаме повече целеви пари за отдалечени региони

„Искаме повече и целеви пари за отдалечени региони, за труднодостъпни региони, защото най-страшният проблем е демографската катастрофа, обезлюдяването на тези региони, а за съжаление Смолян и областта са с най-бързо топящо се население.“ Това каза пред журналисти в Смолян Илияна Йотова – евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, предаде „Фокус”.

По инициатива на Йотова днес делегация от Европейския парламент е на работно посещение в Смолян и Пловдив.

„Когато поканих колегите ми да дойдат в България си давах сметка за няколко неща. Първо, че трябва да покажа красивата планина Родопи, второ – да кажа за какво беше необходим моя доклад за планинските региони, който защитих преди три седмици, че планината трябва да се пази, но планината е и възможност за развитие и трябва специално внимание на европейските институции на европейското финансиране, за да могат да идват целеви средства за тези региони”, каза Йотова

Констанца Крел, евродепутат от Германия, координатор на Групата на социалистите и демократите в Комисията по регионално развитие на ЕП и докладчик по изминалия, текущия и бъдещия програмен период, Лиляна Родригеш, евродепутат от Португалия и Тонино Пицула, евродепутат от Хърватия, членове на ресорната за еврофондовете Комисия по регионално развитие в ЕП бяха сред присъстващите.

По думите на Йотова, делегацията се е убедила в това при посещението им в пречиствателната станция, където е направена на много високо ниво и вижда че европейските средства в България се използват по предназначение.

„Моята най-голяма идея за тази мисия беше за това, че не могат да се трупат европейски средства само за богатите региони, искаме повече и целеви пари за отдалечени региони, за труднодостъпни региони, защото най-страшния проблем това е демографската катастрофа, обезлюдяването на тези региони, дори и с областния управител говорихме, че за съжаление Смолян и областта са с най-бързо топящо се население, което е много тъжна констатация”, каза Йотова. По думите на Йотова, делегацията се е убедила в това при посещението им в пречиствателната станция, където е направена на много високо ниво и вижда че европейските средства в България се използват по предназначение. Техниката в болницата също е на доста високо ниво и също е купена с европейски средства, смята евродепутатът.

Йотова подчерта, че за да останат младите хора в отдалечените региони трябва да им се осигури заетост. Тя каза още, че това, което е предложила с доклада и който преди три седмици е минал с огромно мнозинство в пленарната зала в Страсбург, е било на следващия многогодишен финансов период след 2020 г. 5% от програмата за регионално развитие да отива целево за планинските региони. „Това означава на практика, че тези пари ще дойдат в държавата от Европа и няма да могат да бъдат харчени за нищо друго освен за тези региони”, каза евродепутатът и допълни, че в момента по оперативната програма за регионално развитие е над милиард евро.

Посещението на обектите в Смолян се организира със съдействието на кмета на община Смолян – Николай Мелемов и на областния управител на Област Смолян – Недялко Славов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.