Тефтерчето и прощалното писмо на Христо Ботев ще бъдат показани на 4 юни в президентството

По повод 140-годишнината от подвига Христо Ботев и неговите четници в събота, 4 юни, Президентството ще отвори врати за граждани с изложба, посветена на големия българин, поет, публицист и революционер, съобщиха от прессекретариата на президента.

От 10.00 часа до 16.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 ще бъдат изложени тефтерчето на Ботев, единствените запазени негови лични вещи, документи, писма, оригинални снимки и други експонати, които са част от фондовете на Националния музей „Христо Ботев“ в Калофер, Държавна агенция „Архиви“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и Общонародна фондация „Христо Ботьов“.

По традиция държавният глава Росен Плевнелиев ще приеме лично първите гости на „Дондуков“ 2.

Централно място в експозицията заема тефтерчето на Христо Ботев, което поетът използва през последната година от живота си. Особен интерес представлява прощалното писмо на Ботев до семейството му, изпратено от кораба „Радецки“. В него са последните думи на поета-революционер към съпругата му Венета: „После отечеството си съм обичал най-много тебе“.

Гражданите ще могат да видят единствените запазени лични вещи на революционера - джобния му часовник и писалищните му принадлежности, както и писма, визитни картички и оригинални фотографии. Експозицията на реликвите ще бъде показана в столицата едва за втори път от 50 години насам.
Специална част от изложбата е посветена на запазването на паметта за Ботев и неговата чета след Освобождението. Желаещите могат да прочетат протокола на Комисията по издирване на лобното му място и да се докоснат до автентични свидетелства, свързани с издигането на паметника на поета-революционер във Враца.

Сред експонатите са също така лични вещи на близките на Христо Ботев – на майка му Иванка Ботева, на съпругата му Венета Ботева и на дъщеря му Иванка – икона, култов съд, часовник, албум-споменик, лорнет, дамски шал и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини