Доротея Тончева с голямата награда в "Любовта е лудост", 90 филма въртят в 24-тото издание на кинофеста

Голямата българска актриса Доротея Тончева ще получи наградата за цялостен принос към българското кино на 24-издание на МФФ "Любовта е лудост". Това обяви на пресконференция във Варна неговият творчески директор проф. Александър Грозев. Тази година се отбелязва 70-тия юбилей на кинодамата , изиграла толкова много знакови роли у нас.

Най - очакваният фестивал на 7-мото изкуство край морето се открива на 26 август най-вероятно с новата лента на Ивайло Пенчев"Летовници", по която още има довършителни работи. Силно се надяваме премиерата му да е във Варна, каза проф.Грозев. Той припомни, че целият филм се снима на юг в Синеморец и в него участват дузина известни актьори като Анета Сотирова, Герасим Георгиев-Геро, Филип Аврамов, Малин Кръстев, Николай Урумов, Георги Мамалев, Антон Радичев и др. Със сигурност филмът, който ще закрие фестивала "Любовта е лудост" е испанският "Труман" на режисьора Сеск Гай. Той обра всички награди на филмовия фестивал "Сан Себастиан " за най-добра лента, режисьор, мъжка роля и сценарий, както и 4 награди "Гоя" включително и за най-добър филм на Испания за 2015 г.

Варненската публика по време на фестивала ще види 90 филма от цял свят, като 12 -по традиция са в конкурсната програма.Сред тях има белгийски филм-"Хотел Проблемски " с българското участие на Лидия Инджова, показан на кинофеста в Ротердам, руският "Лабиринта на любовта" на българския режисьор Владимир Щилиянов и българският на Максим Генчев-"На педя от земята". За първи път в програмата на "Любовта е лудост" ще бъде завъртян филм от Чили- "Третият бряг на регата", очаква се и екшънът с любовна история "Утрото им принадлежи" на режисьора от Казахстан Саламат Мухамед-Али и с участието на великия Питър О Тул.

В съпътстващата програма ще има панорами на филми по творби на Шекспир, Анджей Вайда, български филми на юбиляри .Вече са потвърдили участие в киножурито -испанският сценарист и режисьор Мигел Барос, италианският филмов критик Микеланджело Месина и арменецът Харатюн Хачарян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино