82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Екоминистерството: 1,3 милиарда лева е ресурсът за общините

1,3 млрд. лв. е финансовият ресурс, който общините могат да използват в сферата на околната среда. Това съобщи в четвъртък министърът на околната среда и водите г-жа Ивелина Василева пред журналисти в Търговище, където се проведе информационна среща с кметовете и областните управители от Североизточния регион за планиране.

Тя уточни, че министерството започва кампанията си с домакинството на община Търговище и тя ще продължи и в останалите региони. Целта й е общините да бъдат запознати с възможностите за кандидатстване по Оперативна програма „Околна среда“, ПУДОС, Националния доверителен екофонд, като се уточни какви мерки има и какво покриват те.

Василева коментира и проблема с депата за отпадъци, които в някои региони, подобно на Търговище, са пред запълване на капацитета. Тя заяви, че цялостната политика в сферата на отпадъците е насочена към надграждане на системите и предварително третиране на отпадъците, с цел намаляване на обема.

Ще бъдат осигурени над 350 млн. лв. за общините в сектора на отпадъците за компостиране на биоразградими и зелени отпадъци. Министър Василева каза още, че конкретните решения за всяко депо трябва да се търсят с общините в регионите и да се мисли за такива системи, които намаляват обема на отпадъците, за да се осигури по-дълъг живот на депата.

Тя допълни, че очаква активност от общините, защото могат да имат и икономически ползи. Компостът от биоразградими отпадъци може да се използва за наторяване, разясни тя.

За протестите за плажа „Болата“ тя каза, че хората трябва да са спокойни и ще имат достъп до плажа. Василева напомни, че районът е изключително ценен и е с висша степен на защита по нашeто законодателство. Тя каза, че докато не се намери решение, съвместно с областния управител и кмета на Добрич, няма да има ограничение за навлизане в резервата. Предстояло да се организира среща и с хората в района.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.