Дни на българската култура в Израел

Гергана Попова - солистка на ансамбъл „Тракия”.

Разкошна зеленина - хиляди нацъфтели зокуми, палми, фикуси и огромни кактуси, посрещнаха в Тел Авив петнадесет родни творци, долетели в Израел, за да вземат участие в Дните на българската култура, които се проведоха в град Бат Ям и град Тел Авив-Яфо от 27 до 30 май.

Под мотото „Българска душа на Святата земя” за втора година в Израел се реализира този авторски проект, създаден от българката от еврейски произход Весела Сели Райчинова - писател, сценарист и продуцент, реализираща творческите си идеи в различни държави, активен кореспондент на програма „Христо Ботев” (БНР) за тази приятелска страна. Кръстница на проекта и помощник-продуцент е Анита Георгиева, режисьор Вивиан Леви-Райчинова, административен директор Диана Ангелова - все достойни българи, милеещи за родното...

В първото издание през 2015 г. са взели участие легендата на българската поп музика доц. Етиен Леви, ансамбъл „Чинари” (с ръководител Асен Павлов) и фолк певицата Рени. Очевидно обаче интересът към инициативата нараства, защото финалната вечер препълни залата на Музикалния център на град Яфо, а много желаещи не успяха да влязат. Почти три часа аплаузите не спираха и не позволяваха на Росица Кирилова и ансамбъл „Тракия” да слязат от сцената. За да почетат делото на светите братя Кирил и Методий, да чуят славянското слово и да запеят „Хубава си, моя горо”, в залата имаше представители на българската, руската и украинската общност. Посланикът на България Н. Пр. Димитър Михайлов, под чиято егида се проведе концертът, откри вечерта с думите: „Шалом! 24 май е наш празник, поздравявам ви най-сърдечно и на двата езика. Поводът да се съберем е прекрасен!” Трябва да се отбележи и фактът, че кметът на град Бат Ям е почетен председател на проекта, а в залата присъстваше и зам.-кметът Ели Коен.

В началото организаторката и водеща на събитието връчи почетни статуетки на гостуващите поети Пейо Пеев и Деси Иванова (от литературен клуб „Стамен Панчев”-Ботевград), Димитрина Кюркчиева (БНР) и Анжела Димчева (СБП) за тяхната творческа дейност и приноса им към българо-израелските културни отношения. Същия приз получиха посланикът Димитър Михайлов, екипът на Българския културно-информационен център в Израел, белетристката Бети Леон Фархи (член на СБП) и изявените учители в Българското училище в Тел Авив Шели Данон и Мариана Мошева. „Вие сте посланици на словото! Благодаря ви за всичко, което правите за добрите връзки между България и Израел”, каза Весела Сели Райчинова. Специални гости на събитието бяха Шели Хошен, председател на фондация „Ръка за ръка”, и ръководството на Съюза на българските евреи в Израел.

Поетично-музикалният колаж (на български, иврит, руски и английски) се реализира от Вивиан Леви-Райчинова, Мария Соколовски, Ана Тимофей, Рой, Ира Килфин, Етиенита, Тимоти Саников, Визави и се увенча от космическия глас на народната певица Гергана Попова, част от ансамбъл „Тракия”. Екипът на този наш представителен състав сътвори уникален сценичен продукт - редуваха се различни по динамика танци със закачлив сюжет и с атрактивна хореография. Те партнираха успешно на очарователната Роси Кирилова и нейната интерпретация на популярната песен „Месечинко, чакай” (по музика на Тончо Русев). А когато Роси запя „Учителко, целувам ти ръка!”, част от зрителите тайно изтриваха бликналите сълзи. Трябва да кажем, че мнозинството от дошлите бяха възрастни българи, 70-80-90-годишни, емигрирали от България още като деца след създаването на Израел. Но нищо не ги спря да станат прави и да запеят с по-младите „Върви, народе възродени!”

„Живей за мига” - повтаряха и след концерта десетки заедно с рефрена на популярната песен на Росица Кирилова, която на няколко пъти поздрави публиката на иврит. Тя демонстрира не само перфектни вокални възможности, но завладяващата ѝ артистичност се допълваше от сполучливо избрания костюм с българска шевица. „Поздравявам всички деца - настоящи и пораснали - с песента „Мики Маус”, а след това ви каня да танцувате с мен „Боси по асфалта” - не се уморяваше повече от час нашата звезда да забавлява публиката. А в дуета ѝ с Етиенита се включи цялата зала, защото всеки българин до смъртта си помни думите на „Хубава си, моя горо”... „Зажаднели сме за подобни български събития”, споделяха на излизане от залата десетки зрители.

Какво обаче се случваше в останалите фестивални дни? На специално организирана поетична вечер в град Бат Ям поетите четоха стихове, запознаха се с израелски писатели, установиха творчески контакти. Специален гост беше поетът Георги Начев. Дори у нас малко хора знаят, че Роси Кирилова има издаден авторски албум с 22 песни по неин текст и музика. Сред тях са „Сърцето знае защо”, „Защото те обичам”, „Само ти”, „Нямах време, мамо”. Особен интерес предизвика Бети Леон Фархи (израелска писателка, родена у нас), която разказа спомени от своето детство в България, за спасяването на българските евреи през Втората световна война и за неустоимото си желание всяка година да посещава родината. Само след две седмици тя отново ще пристигне за черешобера в град Кюстендил, чийто почетен жител стана преди няколко години.

Един цял ден българската делегация посвети на поклонение по светите места. Йерусалим (град на 4000 години) ни посрещна блестящ, огрян от ласкаво слънце и цветни улици, препълнени от хиляди туристи, неуморно изминаващи пътя от Златната порта до Църквата на агонията (или Църквата на нациите) и Гетсиманската градина, от Стената на плача до Голгота и църквата „Гроб Господен”. По времето на Иисус тя е била гробище, но през ІV в. сл. Хр. царица Елена изгражда църква. Йерусалим е бил скъпоценният камък, до който са се домогвали завоеватели като асирийци, вавилонци, гърци, римляни, византийци, араби и кръстоносци. С всяко ново завоевание идвали промени, нови стилове се преплитали с изграденото до момента. Известна е фразата: „Историята на този град е написана с кръв и камък.” Към Стария град на Йерусалим водят седем порти, изградени от султан Сюлейман Великолепни през 1538-1542 г. Най-известна е Златната порта. Вярва се, че през нея ще премине Месията при Второто пришествие и първи ще възкръснат за нов живот именно мъртвите, погребани тук - в най-скъпото гробище в света - в долината Кедрон. Близо до Гетсимания, в подножието на Маслинения хълм, е гробът на Дева Мария. Едно от най-посещаваните места е Църквата на народите, построена през 1924 г. Нейните безценни произведения на изкуството напомнят за предателството на Юда и мъченическата молитва на Иисус преди Неговия арест. Олтарът е оформен като чаша, припомняща молитвата на Иисус, когато той възкликва: „Нека Ме отмине тази чаша.” Тук е скалата, от която той говори за последен път, след минути войниците на Пилат го отвеждат. Кой е свидетел на всичко това? Най-старото маслиново дърво - то все още е зелено, все още диша и помни стъпките и молитвите на Иисус отпреди 2000 години.

Всички участници в българската група преминаха по Via Dolorosa („Пътя на страданието”) и завършиха своето поклонение в Църквата „Гроб Господен” - най-важното място за християните. Сградата е приютила както хълма, припомнящ Голгота, така и гроба на Иисус. Във всекидневното богослужение тук участват шест християнски общности: гръцка православна, арменска, римска католическа, сирийска православна, коптска и етиопска.

Вероятно милиарди поклонници и туристи са преминали през последните столетия по павираните със златист йерусалимски камък улици и са се убедили, че културният туризъм и религиозната толерантност е онзи така необходим ключ към разбирателството в днешния напрегнат век.

Снимки Анжела Димчева и Георги Начев

На снимките:

1. Росица Кирилова

2. Българските участници в програмата.

3. Роси Кирилова на сцената на Музикалния център в град Яфо.

4. Гробът на Христос.

5. Българите на поклонение в Йерусалим.

6. Гетсиманската градина.

7. Писателката Бети Леон Фархи (българка, която пише билингва) и Весела Сели Райчинова - продуцент на проекта „Българска душа на Свята земя”.

8. Поетите Пейо Пеев и Деси Иванова по време на литературна вечер на 28 май в град Бат Ям.

9. Анжела Димчева на брега на Средиземно море.

10. Потесата и журналистка Димитрина Кюркчиева сред градините на Старо Яфо.

11. Н. Пр. Димитър Михайлов - посланик на България в Израел, и Весела Сели Райчинова - продуцент на проекта „Българска душа на Свята земя”.

12. Весела Сели Райчинова връчва почетните статуетки „Българска душа на Свята земя”.

13. Етиенита - израелска певица от български произход, носител на международни награди.

14. Ансамбъл „Тракия” на сцената на Музикалния център в град Яфо.

15. Вивиан Леви - вдъхновител и организатор на проекта.

16. Гергана Попова - солистка на ансамбъл „Тракия”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура