82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Ще приемат и 2-годишни в детските градини

Хлапета на 2 години вече ще могат да влизат в детските градини, ако в тях има свободни места. Така ще се реши основно проблемът на малките кметства, където липсват ясли за най-малките, а бройките в градините остават непопълнени. Нововъведението е заложено в новия Закон за предучилищното и училищно образование, който ще влезе в сила от 1 август, но за да стане реалност трябват допълнителни промени в нормативната уредба, тъй като яслите са към здравното министерство, а градините са към просветното. Това заяви във Варна зам.-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ Теодора Дачева. Тя откри дискусионен семинар за ангажиментите на местната власт по прилагането на закона. Форумът бе организиран от сдружението, МОН и община Варна.

Големите общини няма да могат веднага да приложат законовата препоръка за целодневно обучение чак до 7 клас заради липсата на база, коментира Лилия Христова, председател на комисията на НСОРБ по образованието, младежта и спорта и шеф на просветната дирекция в община Варна. „Вариантът да се вземат сгради от професионалните гимназии с намаляващ брой ученици вече е неприложим, след като те бяха включени в ОП „Региони в растеж“ и статутът им не може да се променя поне 5 г. Затова единствената възможност е да се строят нови училища, а това изисква време и средства. За Варна например са нужни поне две нови сгради. Затова ще настояваме за гратисен период“, уточни Христова.

Тя и Дачева съобщиха, че НСОРБ продължава преговорите с МОН по бюджета за образование за 2017 г. Местните власти настояват в него да бъде заложено увеличаване на единните разходни стандарти за градините с 10% и за училищата – със 7%. Иска се и повишаване на добавката за хранене на децата в предучилищните групи и в началния училищен курс от 72 на 85 лв., така че ежедневно за закуска на дете да се полагат по 60 ст. Сега държавата дава 50 ст., но заради поскъпването на храните с тях е невъзможно да се осигурят качествени продукти, категорични са експертите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.