Боян Биолчев представи повестта си „Преселението“ в Царево

Приеха в болница журналиста Димитри Иванов

Министър Аврамова: 60 млн. лв. са необходими за ремонт на АМ „Тракия“ в участъка Чирпан – Стара Загора

Гръцките фермери отново по пътищата, в понеделник започват мобилизации

Президентът прати бюджета в Конституционния съд Според Радев непостъпването на средства от концесията на летище София във Сребърния фонд е неприемливо

Жертвите на атентата в Страсбург вече са четири

Швеция подобри офертата си, предлага ни 10 изтребителя „Грипен“ на цената на 8

Мария Габриел: Телефонните обаждания и сърфирането в интернет са се увеличили след премахването на таксите за роуминг

Вицепремиерът Захариева: САЩ подобриха офертата за Ф-16, правителството няма да влияе на крайното решение

Гръцката полиция задържа наркостока за над 100 млн. евро

Началникът на КАТ в Казанлък се е самоубил

Самолет C-27J „Spartan“ транспортира медицински екип за донорска ситуация

Министър Маринов: Длъжници сме на децата като институции и като родители

Прекъсвания на тока сринаха системата на КАТ Проблемът е отстранен

От Болница „Лозенец“ благодариха на премиера за решението му да запази статута на лечебното заведение Ще продължат да подкрепят идеята за изграждането на нова Национална детска многопрофилна болница

Ще приемат и 2-годишни в детските градини

Хлапета на 2 години вече ще могат да влизат в детските градини, ако в тях има свободни места. Така ще се реши основно проблемът на малките кметства, където липсват ясли за най-малките, а бройките в градините остават непопълнени. Нововъведението е заложено в новия Закон за предучилищното и училищно образование, който ще влезе в сила от 1 август, но за да стане реалност трябват допълнителни промени в нормативната уредба, тъй като яслите са към здравното министерство, а градините са към просветното. Това заяви във Варна зам.-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ Теодора Дачева. Тя откри дискусионен семинар за ангажиментите на местната власт по прилагането на закона. Форумът бе организиран от сдружението, МОН и община Варна.

Големите общини няма да могат веднага да приложат законовата препоръка за целодневно обучение чак до 7 клас заради липсата на база, коментира Лилия Христова, председател на комисията на НСОРБ по образованието, младежта и спорта и шеф на просветната дирекция в община Варна. „Вариантът да се вземат сгради от професионалните гимназии с намаляващ брой ученици вече е неприложим, след като те бяха включени в ОП „Региони в растеж“ и статутът им не може да се променя поне 5 г. Затова единствената възможност е да се строят нови училища, а това изисква време и средства. За Варна например са нужни поне две нови сгради. Затова ще настояваме за гратисен период“, уточни Христова.

Тя и Дачева съобщиха, че НСОРБ продължава преговорите с МОН по бюджета за образование за 2017 г. Местните власти настояват в него да бъде заложено увеличаване на единните разходни стандарти за градините с 10% и за училищата – със 7%. Иска се и повишаване на добавката за хранене на децата в предучилищните групи и в началния училищен курс от 72 на 85 лв., така че ежедневно за закуска на дете да се полагат по 60 ст. Сега държавата дава 50 ст., но заради поскъпването на храните с тях е невъзможно да се осигурят качествени продукти, категорични са експертите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.