Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в сряда, 24 янури 2017

Човек е убит след стрелба в гимназия в Кентъки

Илияна Йотова: За България е опасно да отпаднат визите за турските граждани

Аз съм категорично против да отпаднат визите за турски граждани, смятам, че това за България е опасно, смятам че Турция не е готова за тази стъпка и Европейският съюз не трябва да прави абсолютно никакви компромиси по тази тема, както и със затварянето на главите за присъединяването на Европейския съюз. Това каза пред журналисти в Смолян Илияна Йотова – евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи=

По думите на Йотова, споразумението с Турция на практика не работи в момента. „Ние от самото начало предупреждавахме, че е слабо споразумение. То въведе един изключително тромав механизъм и особено пък тази размяна един срещу един за бежанците е абсурд да проработи. В момента, в който беше затворен пътят през Западните Балкани, както виждате бежанската вълна се върна обратно на италианските брегове”, каза Илияна Йотова, цитирана от Фокус.

Тя допълни, че не са случайни сигналите на европейски и международни служби, за това че третият път е през сухопътната граница между Турция и България. „Трябва да бъдем изключително внимателни, като моята теза винаги е била и ще бъде, че ако се прави политика за миграция и бежанци на парче, тя няма шанс да успее. Трябва да се прави така, че да обхваща всички гранични държави на Европейския съюз, да имаме обща гранична охрана, да отпадне Дъблинското споразумение и това, което мога да препоръчам за националните власти – имаме огромна нужда от това да засилим нашите служби за сигурност”, подчерта Йотова.

По нейните думи, като зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност има възможност да говори с много експерти, с много специалисти, с различни агенции, да чете доста доклади и това, което единствено може да каже, че бедата не ни е отминала и България е много застрашена. „Иска се много воля, мъжество и сила, за да си отстояваме националните интереси така както ги правят и останалите държави. Аз разбирам много добре, че правителството е подложено на натиск, особено от Западноевропейските държави, които буквално се изплашиха, че трябва да приемат толкова много мигранти, но в случая каквито и съображения да има националният интерес е преди всичко”, каза Йотова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.