Сиренето за бедни на отделен щанд (обзор)

Сиренето с палмова мазнина вече ще трябва да се продава на отделен щанд и да има надпис „Имитиращ продукт”. Това предлага Министерството на земеделието и храните с промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, качена за обществено обсъждане.

Целта на мерките е да се затегне контролът върху имитиращите продукти, след като проверки на Българската агенция по безопасност на храните показаха, че у нас се продава сирене с немлечни мазнини, без това да е обявено на етикета.

Отделните щандове или обособените за целта места също ще бъдат ясно обозначени с надписа "Имитиращи продукти". С промяната на наредбата изрично се забранява употребата на думата "млечен" или нейни производни в наименованието на фалшивия продукт.

Неистинското сирене вече трябва да е задължително в опаковка. За да се различава лесно от потребителите, надписът „Имитиращ продукт” трябва да е с големина на буквите поне 75% от този, с който е изписано наименованието на продукта.

Ведомството уточнява, че с тези промени ще се даде възможност за гарантиране на правата на потребителите и информирания избор.

От Българска агенция по безопасност на храните обещаха, че ще извършват не кампаниен, а постоянен контрол на млечните продукти, които се предлагат на пазара.

По данни на земеделското министерство средната изкупна цена на кравето мляко в България през март 2016 г. е с 3 % по-ниска спрямо февруари и с 11% по-ниска спрямо март 2015 г. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви, че най-вероятно през месец септември ще бъдат обсъждани вариантите за финансова подкрепа към сектор „Мляко“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес