Подслониха във фургон бездомник след опит да се самоубие Митко Каковски вече има покрив след 15 години под открито небе

Башар Асад заяви, че операцията на Турция в град Африн е подкрепа за екстремистки групировки

Проектират космически Ноев ковчег и летище за ракети Варненски ученици и студенти представят идеи в два конкурса на НАСА

Катастрофа с ТИР блокира движението по пътя между Враца и Оряхово

Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Родилното отделение в Благоевград с подарък от името на кмета д-р Камбитов

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Откриха ски сезона под връх Ком

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Сирийските кюрди: Няма турски военни в Африн

Васил Симов: Стоковите борси у нас трябва да се обединят

Васил Симов изложи пред политици и представители на бизнеса проблемите на борсовата търговия у нас.

Стоковите борси у нас трябва да се обединят. Няма значение коя ще е водеща, важно е да има единен борсов стоков пазар, както е във всички развити икономики. Това заяви главният изпълнителен директор на Софийска стокова борса Васил Симов пред политици, представители на изпълнителната власт и бизнеса по време на дискусия „Бъдещето на борсовата търговия“.

„В момента в България има три лицензирани стокови борси – в София, в Пловдив и в Русе. Нормативната база позволява стоковите борси да се създават сравнително лесно и не е далеч денят, когато всяко село ще си има своя. В държавите в Европа обикновено има само по една стокова борса, а сред чужденците сме известни като държавата с многото борси. Затова искаме да се завишат изискванията за създаване на борса. Тържища и пазари може да има навсякъде, но борсата трябва да е една“, допълни Симов.

Според шефа на ССБ проблемът е в заложената в Закона за стоковите борси и тържища прекалено ниска рамка за капиталова адекватност на борсите. В момента за да се създаде стокова борса се изисква капитал от 250 000 лв. и в тази част законът не е променян от 18 години. Борсите в света са с капитал от стотици милиони евро, а тези в Източна Европа – с минимум 2-3 млн. евро.

Зам.-председателят на комисията за бюджет и финанси в парламента Диана Йорданова заяви, че се подготвят промени в Закона за стоковите борси. В момента проектопредложенията са в Министерството на икономиката и скоро ще бъдат внесени в Министерски съвет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.