Кметът на Търговище откри обновената къща-музей на Ботевия знаменосец

Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров откри обновената къща-музей на Ботевия знаменосец Никола Симов - Куруто.

Проявата бе организирана и по повод 140 години от сражението на Милин камък, с последвалата гибел на Знаменосеца.

Къщата е ремонтирана от Общината за сумата от 8 500 лв. Намира се в стария възрожденски квартал на Търговище и отново е отворена за посетители. Открита е през 1976 г. по повод 100-годишната от Априлското въстание. Представлява възстановка на родната къща на Знаменосеца. Животът и делото на революционера са проследени чрез документална и битова музейна експозиция.

Многобройните гости днес имаха възможност да чуят и разказа за съдбата на Куруто от специалистите на Регионалния исторически музей, съобщават от общината. Представени бяха също авторски ученически творения, отличени от литературен конкурс, посветен на 140-та годишнина от гибелта на Знаменосеца.

По-късно признателните потомци се вляха в шествие, водено от Духовия оркестър в Търговище, кмета и председателя на Общинския съвет Хатидже Алиева. Те се включиха в общоградското поклонение, посветено на Ботев, Никола Симов - Куруто и всички загинали за свободата и независимостта на България.

По традиция ритуалът бе проведен пред паметника на Знаменосеца. Започна с почетна стража от Патриотичен клуб "Възраждане" и литературно-музикална композиция от ученици на Първо ОУ "Христо Ботев".

Венци и цветя на признателност бяха положени на паметника от името на кмета д-р Димитров, народния представител Венка Стоянова, областния управител Светлин Бонев, Общинския съвет, партии, училища и патриотични организации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура