Борим градушките с черешови костилки

Ракети за борба с градушки, слани и мъгли, направени от черешови костилки и задвижвани с черешово гориво, разработват нашенци. Изобретението им е на финалната права, а родни фермери вече се редят на опашка, за да се сдобият с екологично чистата технология.

Това разказа пред „Труд“ председателят на клуба за аерокосмичски технологии „Зодиак” Христофор Скандалиев, който е автор на проекта.

„Новите ни ракети против градушки единствени могат да се използват над населени места. Толкова безопасно са направени, че да няма ограничения да се използват в градска среда за разлика от тези, които се ползват в момента и са по доста стара технология. От тях летят разсейки, които, падайки в близост до хората, могат да създадат проблем“, обясни той.

Затова корпусите на новите ракети БИО се правят от материали, получени от костилките на череши и други отпадни биопродукти от земеделието. След едногодишни тестове вече е доказано, че те се разпадат много бързо и безопасно в природна среда и затова могат да се използват навсякъде.

Ентусиастите от клуб „Зодиак“ се надяват на достъп до специализирана изследователска апаратура и евентуално финансиране по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”, за да доведат до край проектите си, които не са включени в програмите на БАН и университетите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.