10 бона заплата за здравна чиновничка

Шефката на инспектората на Министерството на здравеопазването Пенка Белева получила близо 10 000 лв. заплата за месец. В момента премиерът Бойко Борисов се подписва под 4700 лв. месечна заплата, а президентът Росен Плевнелиев получава 5600 лв.

За март Белева е изработила над 100 часа извънреден труд и е начислено възнаграждение от 9795,85 лв., става ясно от фиш за заплатата й, с който „Труд“ разполага. Индивидуалната месечна заплата вписана във фиша е 3 700 лв. , към тях са добавени и още 1350 лв. за минал месец. Нанесени са и три графи за извънреден труд – първата за 87,27 часа – 3210 лв., втората за 13,11 часа – 551 лв. и още 984 лв.

При регламентирана 40-часова работна седмица това означава, че чиновничката е била неотменно в министерството по 12 часа на ден. Любопитно е как са начислени 3761 лв. към заплатата на шефката на инспектората за въпросните 100 часа извънреден труд, след като в Закона за държавния служител е записано, че продължителността на извънредния труд за година не може да надвишава 150 часа, а за месец - 30 часа. Там е предвидено за седмица да не се работи повече от 6 часа извънредно.

На въпрос на „Труд“ на какво основание ръководителят на инспектората на Министерството на здравеопазването Пенка Белева получава месечно възнаграждение над 9000 лв., от ведомството отговориха следното: „Размерът на брутната заплата на ръководителя на Инспекторат е определен в съответствие с разпоредбите на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация (ПМС №129 от 26.06.2012 г., посл. обн. в ДВ, бр. 36 от 13.05.2016 г.). Подобни заплати в държавната администрация според тази наредба няма.

Белева освен шеф на инспектората оглавява и директорския борд на Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс. „Труд“ научи, че депутати на няколко пъти са предупреждавали, че има явен конфликт на интереси и че не е редно да се съвместяват двата поста - контрол над дейността на лечебните заведения и на шефовете им и в същото време да оглавяваш директорски борд, но Белева продължава да е и на двете места.

Оказва се, че когато главният секретар на здравното министерството Пламен Кенаров отсъства от работа, най-често го замества Пенка Белева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини