Илияна Йотова: Повече пари от ЕК за планинските региони

Преди международната конференция Илияна Йотова показа на колегите си от Европарламента Смолянския регион.

„Нужно е Европейската комисия да въведе целево финансиране за планинските региони, които са отдалечени и труднодостъпни, защото най-страшнитe проблем са демографската катастрофа и обезлюдяването на тези райони”, заяви след посещението си в Смолянска област Илияна Йотова.

Евродепутатката от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи е организатор конференцията „Планините - неоцененото богатство на Европа“. На форума, започнал вчера в Пловдив, присъства делегация от Комисията по регионално развитие в ЕП. Преди това Йотова заведе колегите си в Смолянския планински регион.

„Исках сами да усетят за какво точно е нужна специална програма за развитие на планинските райони за следващия финансов период и 5% целево финансиране от ОП „Регионално развитие“ за планинските местности“, обясни Йотова.

Тя разказа на колегите си от ЕП, които са у нас, колко е тежко положението в масива на Родопите, Рила, Пирин, планинските вериги в Северозападна България.

„Днес научих една ужасяваща цифра от областния управител на Смолян Недялко Славов и тя е, че този регион най-бързо се обезлюдява и почти 2% от населението се губят всяка година. Това е наистина жестоко. Не исках подобни статистики да се чуват от моите колеги в европарламента, защото те наистина са стряскащи. Но те видяха една красива планина, която днес им отправи предизвикателство”, обяви Илияна Йотова в Пловдив в началото международната конференция, която започна малко след 17 ч.

Без тежка бюрокрация

„Целевото финансиране на планинските региони на практика да бъде задължително за държавите членки, когато защитават своите оперативни програми по регионално развитие“, каза Илияна Йотова по време на форума.

Евродепутатът добави, че сред предложенията ще бъде отпуснатите средства да се инвестират в развитието на интернет технологиите в тези райони, в малките и средните предприятия, както и в развитието на здравната и образователната инфраструктура, зелената икономика, дуалното образование и развитието на бърз и достъпен интернет. Според Йотова единственият начин младите хора да бъдат задържани в планинските райони е чрез преференциално субсидиране.

Другата тема на дискусията в Пловдив бе за това как да се подобри системата за усвояване на европейските средства.

„В ЕП работим по така наречената процедура за опростяване. Тежките бюрократични процедури са сериозен бич за бенефициентите и много хора се отказват да участват в процеса, защото той е прекалено сложен или не могат да осигурят съфинансиране”, коментира още Илияна Йотова.

На конференцията присъстваха кметът на Пловдив Иван Тотев, кметът на град Троян Донка Михайлова, зам.-председателят на Комисията по регионално развитие в Народното събрание Дора Янкова. Сред докладчиците бяха евродепутатите Констанца Крел (Германия), Тонино Пицула (Хърватия) и Лиляна Родригеш (Португалия).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика