Калоферци рецитират на площада стихове на Ботев

Всички жители на Калофер и стотици гости на града се събраха навръх 2 юни вечерта на площада в родното място на Христо Ботев, за да рецитират заедно на глас най-емблематичните стихове на гениалния поет революционер.

Докато изричаха силните и възпламеняващи думи от Ботевите творби, всеки присъстващ държеше в ръка запалена свещичка в знак на почит към паметта на най-прочутия калоферец и на всички загинали в служба към България. Проявата "Народно бдение" започна в 21 часа, когато на бялата стена на местното читалище се появиха първите прожектирани текстове от стихотворенията на Христо Ботев, които преди това бяха представени в сценична версия от самодейци от Калофер. Във възрожденски народни носии и костюми те разиграха сценки, описани в творбите "Хаджи Димитър" , "На прощаване" и "Пристанала".

Честването на 140-годишнината от гибелта на Христо Ботев започна още на 1 юни вечерта с тържествена заря-проверка на площада в Калофер. С изпълнения на ансамбъл "Българе" в първия ден на месеца започна и народния фолклорен събор "Ботеви дни и нощи", който ще продължи до 5 юни с изложение на български занаяти, нестинарски танци и куп други прояви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони