Герасим Георгиев-Геро проговаря на трънски диалект в Пловдивската Драма

Герасим Георгиев-Геро се оказа гост-звезда в най-новия проект на Пловдивския драматичен театър - "Вълци", в който известният наш актьор и тв водещ ще проговори на трънски диалект. Това не е случайно, тъй като спектакълът ще е по книгата "Трънски разкази" на Петър Делчев, написана на изумителен трънски диалект, и с него ще бъде открито тазгодишното юбилейно, 20-о издание на международния фестивал "Сцена на кръстопът". На премиера на "Вълци" се очаква да присъстват премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов, тъй като това ще е и първата постановка в голямата зала на Пловдивската Драма, след като сцената й изгоря при пожар на 22 август 2013 г. и се наложи основен ремонт за 4 млн.лв., осигурени от правителството.

Освен Герасим Георгиев-Геро и другият гост - Станислав Дойнов, репетиции от 1 юни започнаха и почти всички актьори от трупата на Пловдивската драма: Добрин Досев, Ивайло Христов, Венелин Методиев, Алексей Кожухаров, Троян Гогов, Симеон Алексиев, Ивана Папазова, Боряна Братоева, Мария Генчева и Анелия Ташева. Режисьор е носителката на "Аскеер" за най-добър спектакъл през 2015 г. Диана Добрева (бел. авт. - за пиесата "Къщата на гнева" в театър "Възраждане"), като "Вълци" ще е първата й работа по съвремеен български текст. "Първо си помислих, че не съм аз човекът за този проект, тъй като не съм си представяла, че ще работя с българска драматургия. Но после прочетох пиесата и книгата и открих, че текстовете на Петър Делчев не са някакви фолклорни разкази, а звучат митично и библейски", коментира режисьорът Диана Добрева.

Драматургичната основа на "Вълци" е на пловдивския писател Александър Секулов, в чието лице според автора на "Трънски разкази" Петър Делчев книгата му "си е намерила майстора". Секулов и Делчев са се постарали да използват само най-цветните изрази от трънския диалект, за да може езикът на спектакълът е да е възможно най-достъпен за публиката. Според литературните критици "Трънски разкази" на Петър Делчев е книга със сурова сила и свирепа мощ. В нея библейският свят на мъжа е разкъсван от вълчите зъби на инстинктите и смразяван от суровите очи на Бога. Воят и вопълът зловещо се надпяват, а човешката глутница е по-безпощадна от вълчата.

С "Вълци" Пловдивският театър ще завърши трилогията от спектакли по съвременни български автори - в момента на сцената на Драмата в града под тепетата се играе пиесата "Сестри Палавееви" по Алек Попов, а в репертоара се връща и култовата постановка "Възвишение" по романа на Милен Русков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура