Германия призна арменския геноцид, Турция бясна (обзор)

Арменци развяват знамена пред Бундестага в Берлин, след като депутатите гласуваха почти единодушно за признаване на арменския геноцид, извършен от Османската империя в края на Първата световна война. Армения приветства решението. Снимка АФП

Двустранните отношения сериозно ще пострадат, реагира президентът Ердоган

Анкара прибира посланика си в Берлин, обещава отговор на “всяко ниво”

Германските депутати не се уплашиха от предупрежденията на Турция и Бундестагът почти единодушно (с един глас “против” и 3-ма “въздържал си”) гласува резолюция, признаваща за геноцид избиването на арменците от османските сили през 1915-1916 г.

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че приетият от долната камара документ “сериозно ще засегне” двустранните отношения. Той потвърди, че прибира посланика си в Берлин “за консултации”.

Турция нарича преувеличени твърденията на арменците, че 1,5 млн. техни сънародници са били избити в края на Първата световна война. И отхвърля тези действия да са “геноцид”, както смятат над 20 държави, сред които Франция и Русия, и папа Франциск.

Премиерът Бинали Йълдъръм хвърли вината за “грешката” с приемането на резолюцията върху арменското лоби в Германия. Вицепремиерът Нуман Куртулмуш, който е говорител на правителството, обвини Бундестага в “историческа грешка”, защото изкривява факти и неоснователно използва термина “геноцид”. Той обеща “подобаващ отговор на това решение на всяко ниво”. Външният министър Мевлют Чавушоглу обвини германските депутати, че с резолюцията опитват да отклонят вниманието от мрачната история на Третия райх. Депутатът от управляващата партия Берхан Кузу отиде по-далеч, като написа в туитър: “Германският неверник направи това, което те (неверниците) правят. Германия никога не е била истински приятел. Османската империя се разпадна заради тях.”

На гласуването в Бундестага не присъстваха канцлерката Ангела Меркел, вицеканцлерът Зигмар Габриел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер. Приетата резолюция “заклеймява и ролята на Германия като военен съюзник на Османската империя, че не е направила нищо да спре това престъпление срещу човечеството”.

Заплахи срещу депутати

Откривайки дебатите по резолюцията вчера, шефът на Бундестага Норберт Ламерт осъди “множеството заплахи, включително със смърт”, отправени в навечерието на гласуването, включително срещу народни избраници от турски произход.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят