Кметът на Ботунец: Проблемът между българи и роми в кв. „Ботунец” е битов, а не етнически, не може да се твърди, че се повтаря ситуацията от кв. „Орландовци” от миналата година

Снимка: Youtube.com

"Проблемът между българи и роми в кв. „Ботунец” е битов, а не етнически, не може да се твърди, че се повтаря ситуацията от кв. „Орландовци” от миналата година", заяви по време на брифинг кметът на район „Кремиковци“ Ивайло Пенев във връзка със спонтанните протести на граждани на кв. "Ботунец" в столицата възникнали след свада между българско и ромско семейство, съобщава "Фокус".

Той е категоричен, че не може да става дума за повторение на инцидента в столичния кв. „Орландовци” от юни 2015 година, когато отново имаше спонтанни протести, защото цигани бяха нанесли побой върху българи. По думите му лицата от цигански произход, които са участвали в свадата във вторник вечер в кв. „Ботунец” са наемателите.

„Района е характерен с това, че ако има различни етноси в България, в района почти всички са представени и те доста добре съжителстват от доста години”, допълни още Пенев. Кметът каза, че протестите в кв. „Ботунец” от последните няколко дни са били масови и спонтанни и са включвали представители на различни етноси, които са заявили, че проблема не е етнически и битов.

По думите му в кв. „Ботунец” има проблеми с уличното осветление. „На 80% е възстановено има 20%, които се надяваме в рамките на тази и следващата година да приключим с него. Видеонаблюдение засега няма”, допълни още Ивайло Пенев. „”Ботунец” е най големият квартал на район „Кремиковци””, обясни още той и заяви, че липсата на осветление не генерира протестите.

„Надявам се да бъде подсигурена повече полиция. Общо взето, когато е имало сериозен проблем винаги са реагирали. Материалната база наистина им е ограничена”, коментира той. „Мисля, че това, което се очаква от органите на реда е да бъдат установени точни виновните, да бъдат справедливо и в рамките на закона наказани”, подчерта още кметът Пенев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини