Проф. Владимир Чуков, арабист: Не е изключено ИДИЛ да планира атентати на Европейското по футбол

Според арабистa проф. Владимир Чуков не бива да ни учудва логиката в евентуално плануване на атентати по време на Европейското първенство във Франция, съобщава "Фокус".

"Една от основните цели на Ислямска държава е да всява страх, паника и масова психоза. Това е част от медийната и психологическа война, която води терористичната организация със света", заяви проф. Чуков.

„Преди около месец-месец и половина, САЩ започнаха да поразяват отделни източници на дезинформация от страна на „Ислямска държава“ и част от тях вече не са в мрежата. Но това е част от войната – заплахите, предположенията, всяването на масова психоза“, обясни арабистът.

Той припомни един ужасяващ факт от миналата година. „Ислямска държава“ екзекутира 17 младежи в Мосул, иракската столица на терористичната организация, защото те са си позволили да гледат футболния мач Ирак – Йордания и са подкрепяли иракския отбор. Така че няма нищо учудващо и нищо извън логиката на зверствата и тероризма, които упражнява „Ислямска държава“ вече повече от три години“, посочи проф. Чуков.

Той подчерта, че превантивните мерки срещу тероризма са отговорност на всяко национално правителство, но е важно и УЕФА също да допринесе, в рамките на своите възможности, така че да се гарантира сигурността на футболистите и феновете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини