МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Рекордно ниско потребление на безбандеролни цигари у нас

Ще положим максимални усилия да продължим в същия дух борбата с незаконната търговия с цигари, каза премиерът Бойко Борисов по време на работна среща между тютюневите компании и органите на реда, ангажирани с борбата с незаконната търговия с тютюневи изделия, предаде „Фокус“.

Компаниите представиха резултатите от проучване, направено през последното тримесечие на миналата година, според което са постигнати най-ниските равнища на потребление на незаконни цигари у нас за последните 9 години. Проучването се прави от 2007 година в 14-те от най-големите градове в страната, в които живее близо 50% от населението на България. То се осъществява като се събират празни опаковки цигари от улиците, но без да обхваща селските райони, домовете на хората и останалите частни пространства. Това е практика, която се прави и във всички останали страни от ЕС.

Според Алина Викован, главен мениджър на „Филип Морис България“, постигнатите ниски равнища на употребата на незаконни цигари свидетелства за ангажимента на българските власти към борбата с незаконната търговия на тютюневи изделия. Тя уточни, че нивото на потребление на незаконни цигари през последното тримесечие на 2015 година на база на резултатите от проучването чрез събиране на празни опаковки е 8,3% средно за страната, което е рекордно постижение.

„Обръщам такова внимание на това събитие, защото тази статистика е възможно най-реална от всички. Другите по един или друг начин могат да бъдат манипулирани и със закръглени данни. Докато тук – отиват обръщат кофата за боклук и от 100 опаковки само 8 са фалшиви.Тук заинтересованите компании безпощадно казват колко и как“, коментира премиерът Борисов.

„Благодаря на прокуратурата, защото преди година се събрахме заедно с всички служби и решихме във всяка сряда да събираме всички, които имат отношение по въпроса и всяка сряда в 9.00 часа започваме с колко са приходите през седмицата в бюджета, след това данъчните и се отчитат проведените операции и планираните за следващата седмица“, отбеляза той. По думите му, страната ни работи прекрасно и с Европол.

„Съумяваме да влезем във връзка с всички колеги и не само за цигарите, а алкохола, наркотиците, фалшиви евро и фалшиви кредитни карти. Ще положим максимални усилия да продължим в същия дух борбата с незаконната търговия с цигари“, увери Борисов, „Доволен съм, но резултатите показват какво още имаме да прави“.

Според финансовият министър Владислав Горанов данните от проучването показват, че действията на правителството за противодействие на незаконната търговия с цигари не са само „политически лозунги“, а дават реални резултати.

„Благодаря на премиера, защото с неговите усилия успяхме до достигнем до такова ниво на координация на институциите, за да може само за 12 месеца да отчетем намаление в пъти“, каза още Горанов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете