Отпускат 1,3 млрд. лв. до края на годината по ОП "Околна среда"

Над 1,3 млрд. лв. ще бъдат отпуснати до края на годината по Оперативна програма "Околна среда". Това съобщи в петък във Велико Търново министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя разясни, че част от процедурите вече са отворени, а с други това ще се случи през следващите месеци.

"В сектора "Води" 17 общини вече са подали ранни проекти. Осигуреното вече финансиране е над 700 млн. лв. За "Отпадъци" са отпуснати 98 млн. лв. по една отворена процедура, за опазване чистотата на въздуха средствата са 115 млн.лв, за наводнения- 20 млн. лв., а за укрепване на свлачища- 56 млн.лв", информира Василева.

По думите и общините ще могат да кандидатстват по още два финансови механизма. По ПУДООС ще бъдат отпуснати 61 млн. лв., а още 15 млн. ще бъдат осигурени от Националния доверителен еко фонд. Ще бъде дадена зелена светлина за проекти, свързани с енергийната ефективност и насърчаване използването на превозни средства, които не замърсяват въздуха.

Министър Василева заяви още, че приоритетно ще продължи работата по проекти, насочени към секторите "Води" и "Отпадъци", като целта е да бъдат надграждани вече изградените системи.

"Предвидени са 350 млн. лв. за компостиращи инсталации. Голям обем от отпадъците, които генерират общините, са био разградими. Чрез изграждането на инсталации, общините могат да превърнат отпадъците в реален ресурс. Компостът може да бъде използван за наторяване или облагородяване на терени, за целите на поддържането на зелените системи на града", изтъкна Ивелина Василева.

Според екоминистърът този вид проекти освен че осигуряват грижа за природата, създават допълнителна заетост, отварят работни места, носят допълнителни приходи в бюджета на общините, създават предпоставки за развитие на икономически дейности.

В старата столица Ивелина Василева сесрещна с кметовете от Северния централен район. Тя обясни, че целта е градоначалниците да получат подробна информация за възможностите за кандидатстване за финансиране по проекти.

"Благодаря на кмета на Велико Търново Даниел Панов за домакинството. Горда съм, че с общината имаме дълготрайни отношения. През миналия програмен период тук бяха реализирани мащабни проекти, сред които ВиК цикъла и изграждането на Регионалното депо", подчерта Ивелина Василева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини