Учредиха Съюз на младите юристи, канят ги в Гражданския съвет на ВСС

28-годишният правист Николай Михайлов и негови колеги се събраха снощи на ул. Пиротска 7, за да се обединят в Съюз на младите юристи. Снимка АЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ

Студенти по право и практикуващи юристи учредиха вчера Съюз на младите юристи, за да настояват за по-бърза реформа в юридическото образование.

Младежите се обединиха около идеите на 28-годишния Николай Михайлов, който наскоро завърши „Право“ във Великотърновския университет (ВТУ). Той твърди, че съдебната реформа трябва да върви заедно с тази в правното образование. През 2014 г. Михайлов пое инициатива да промени наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по право и в нея да пише, че държавните изпити по право са единни за всички завършващи в 9-те университета у нас.

„Чрез работата си в организацията ние младите юристи си поставяме отговорната задача да подпомагаме всички наши колеги в не лекия път на професионална квалификация и израстване, както и да създаваме необходимите условия за добрия междуинституционален диалог и обединяването на усилията на младите юристи с професионализма и опита на доказани специалисти в правната сфера ”, обяви Михайлов.

Новоучреденият съюз ще настоява час по-скоро министърът на правосъдието Екатерина Захариева да продължи реформата в юридическото образование и да внесе в Министерския съвет променената наредба за висшето образование, която екипът на предшественика й Христо Иванов написа, преди да се оттегли от министерското кресло. Документът отлежава повече от 6 месеца в Министерството на правосъдието.

За председател на организацията е избран Михайлов, а в Управителния й съвет влизат Петър Димитров, който е юрисконсулт към Столичната община и наскоро завършилите прависти Димитър Янев, Стефка Генчева и Лилия Ранкова.

Вчера от високата трибуна на Съюза на юристите в България (СЮБ) младите им колеги обявиха, че представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов ги е поканил в Гражданския съвет на кадровия орган.

Главният прокурор Сотир Цацаров изпрати поздравления към правистите. „Оценявам значимостта на инициативата и съм убеден, че обединяването на усилията на младите юристи с професионализма и опита на доказани специалисти в сферата на правораздаването ще допринесе за разработване на нова наказателна политика, ускоряване на реформата в наказателното правораздаване и постигането на бърз, ефикасен и прозрачен наказателен процес“, пише Цацаров.

Приветствия към новоучредената организация имаше и от зам.-министъра на правосъдието Виргиния Мичева-Русева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право