Австрия създава нова структура за охрана на границите, за да не се допускат мигрантски потоци

Биячите на 3-годишния Христо искат оправдателни присъди

Премиерът на Нова Зеландия забременя

Евродепутати предупреждават за руска намеса във вота за ЕП Брюксел вини Москва в дирижирана пропаганда

Двамата американци, изтезавали 13-те си деца, може да получат доживотен затвор

2/3 от страната е икономическа пустиня Най-високи са заплатите в център „Козлодуй“

Румънци и македонци пробили системата на митниците Взимат лиценза на камионите с горива, ако нямат застраховка за опасни товари

Търсят предшественика на Троянския манастир Свлачище разкри пръстени, апликации, фибули и оръжия

Проф. Тодор Кантарджиев: Изолирахме нов грипен щам

Силните ветрове доведоха до 9 жертви в Европа (ВИДЕО)

Вятърът утихва днес, ще е слънчево

Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Илияна Йотова: С конференцията в Пловдив показахме на Европарламента един работещ модел

Над 80% от публичните инвестиции в общините у нас се правят от еврофондовете и без тях те ще обезлюдеят

С международната конференция „Предимства и недостатъци на политиката по сближаване в България“ в Пловдив ние на практика показахме какво означава един работещ модел, заяви Илияна Йотова, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент след форума в града под тепетата. Тя декларира, че не приема спокойно коментари на родни политици от рода на „От Брюксел така казаха!“. „Брюксел това сме всички ние! Ние сме тези, които казваме на Брюксел, а не те на нас! Затова е важно да се правят повече срещи с хората в държавите членки на ЕС, а не само да се стои в Брюксел. Затова работата на депутатите в ЕП трябва да бъде разделена на две – половината време да прекарват в държавите членки, а останалата половина – в европарламента в Брюксел. С конференцията в Пловдив ние показахме един работещ модел, защото тук в една зала се събраха депутати от Европейския парламент заедно с представители на българското Народно събрание, правителство и Сдружението на общините, кметове и общински съветници. Именно това е работещият модел, който може да даде по-добри резултати“, категорична е евродепутатката от левицата.

Илияна Йотова 80% не приема надпреварата и хвалбите за размера на усвоените евросредства. „Мисля, че не е най-важното колко пари са усвоени от еврофондовете, а реализираните с тези средства проекти да имат по-дълъг живот и по-голяма полза за хората. Такива например са пречиствателната станция и болницата с модерна апаратура в Смолян, които означават много за един такъв отдалечен регион, и които аз показах на колегите си от Европарламента“, допълни евродепутатката от БСП.

На форума в Пловдив Илияна Йотова обяви, че днес водещата тема в Европа е тази за бежанците и миграцията и сякаш са забравени финансовите и иконимическите проблеми, които стоят пред ЕС. „В същото време растежът за Европа е слаб, ембаргото и икономическите санкции срещу Русия също влошиха ситуацията. В началото на този мандат ЕК обяви нов план за иконимически растеж, т.нар. „План Юнкер“, който планираше да мобилизира 315 млрд. евро инвестиции в икономиката на ЕС. В групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите още от самото начало имахме притеснения как ще проработи тази идея, свързана с бърза възвращаемост на инвестираните средства и печалбите. Тревогата ни е оправдана, защото европейските граждани не могат да усетят резултатите от този инвестиционен план. Много често хората ми задават въпроса, дали този план да не би да измести политиката по сближаване, да не би вече европейската политика да се ориентира само към онези проекти, които имат бързи резултати и носят печалби. Днес европейските институции работят по средносрочния преглед на многогодишната финансова рамка на ЕС, заговори се за прокарване на идеята за т.нар. бюджетиране на резултатите. Което означава предимство за онези проекти, в които се изразходват по-малко пари, но има по-големи резултати и по-бърза възвращаемост. Ние, от ПЕС сме категорично против. В много български общини над 80% от публичните инвестиции се правят от еврофондове. Без тях тези общини ще обезлюдеят. А преминаването към гаранции като финасови инструменти ще затрудни още повече администрацията. Евроскептиците искат намаляване на бюджета без да предлагат алтернативи, за тях политиката на сближаване е дарение от техния джоб в джоба на по-бедните. Нашето разбиране е, че политиката на сближаване трябва да бъде по-ясна, по-твърда и подобрена“, декларира Илияна Йотова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.