Осъдиха вдовица да плаща обезщетение 8 години след смъртта на мъжа й

Застраховател осъди вдовица по регресен иск заради катастрофа отпреди 8 години, предизвикана от мъжа й, който загинал с 1,45 промила. При произшествието съпругът загубил живота си, но ранил друг мъж, който получил обезщетение от 5 500 лв. от застрахователя. Той от своя страна си поиска парите от вдовицата, която се явява наследник на виновника за произшествието.

Делото се гледа в Районния съд в Разград . По материалите от него става ясно, че Д.Д. е причинил катастрофата към 20 часа на 22 септември 2008г. Управлявайки "Опел Вектра ", той нарушил правилата, като се движел със 121 км /ч и се ударил в задната част на аварирала "Шкода Мадара " с ремарке. Колата се завъртяла и ударила стоящ в зоната между ремаркето и камиона мъж, който бил спрял автомобила си пред авариралия камион. Тогава водачът Д.Д. изпаднал от колата си, която навлязла в насрещната лента и леко ударила микробус. Шофьорът на "Опела" загинал на място. Раненият от него мъж бил приет в болницата с черепно-мозъчна травма, изкълчване на ключица и други наранявания. Той получил трайни и необратими увреждания на поясно-кръсцевия нервен сноп и постоянно разстройство на здравето. Пострадалият сключил споразумение със застрахователя , който му платил 5 500 лв . през юли 2010г.

Миналата година дружеството, което имало договор за "Гражданска отговорност" със загиналия шофьор внесло регресен иск срещу вдовицата му. То иска освен сумата за неимуществени вреди още и лихви в размер на 1681 лв . Основанието е, че мъжът й е причинил катастрофата в нетрезво състояние. Било установено, че водачът на авариралия камион е взел всички възможни мерки да сигнализира другите, че има проблем с превозното му средство. Шофьорът на "Опела" обаче карал с превишена скорост и концентрация на алкохол 1,45 промила, нямало спирачен път преди удара и други, които говорели, че е виновен.

Съдът уважа претенциите на застрахователя до 1/3, тъй като съпругата се явява наследник на загиналия заедно с двете си деца, а към тях искове не били предявявани .

По делото се посочва, че давността тече от момента на изплащане на обезщетението, а не към датата на самото произшествие. Така регресният иск бил подаден на косъм, но в срок. Отчитайки тези обстоятелства, съдът реши вдовицата да плати на застрахователя 1833 лв. от обезщетението, ведно с лихвите до окончателното изплащане. Тя му дължи 560 лв. лихви за стария период и още 591 лв. разноски по делото. Застрахователят пък трябва да плати на жената 200 лв. разноски, съразмерно с отхвърлената част на иска.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Разград .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право