Борисов: Няма вмешателство, влияние или нерегламентиран контакт в сектор „Сигурност”

"Няма вмешателство, влияние или нерегламентиран контакт в сектор „Сигурност”. Това увери министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарен контрол в отговор на депутатско питане свързано с цялостната кадрова политика на правителството в сектор "Сигурност", предаде „Фокус”.

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че в МВР преобладават зависимите от представител на парламентарна група, която не може да определи сама себе си дали е в опозиция или не. Той изрази твърдението, че бързото издигане на служител в ДАНС се дължи изцяло на народният представител от ПГ на РБ и ПП ДСБ Атанас Атанасов. Председателят на ДПС отправи обвинението, че в агенцията се назначават по семейна линия служители. „Може да се направи извод, че ДАНС се е превърнал семейна структура” обясни още той. Карадайъ заяви, че зам.-председателят на ДАНС Олег Петков е близък до народният представител Атанасов, както и зам.-министрите на МВР Филип Гунев и Цвятко Георгиев.

„Назначенията на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи се извършват въз основа на утвърдена практика и нормативна уредба. Заповедите за назначаване на зам.-министри се подписват от мен по предложение на съответния министър”, каза премиерът Бойко Борисов. Той увери, че политиката на правителството в сектор „Сигурност”, засягаща назначаването на професионални кадри,се основава на принципите прозрачност, публичност, обективност, конкурентно начало, забрана за дискриминиране, подбиране и управление на подбора на кариерата.

„Както при осъществяваните правомощия, така и при провеждането на кадровата политика в МВР и ДАНС стриктно се спазват изискванията на нормативните актове включително изискванията за установяване на съвместимост за държавна служба и конфликт на интереси”, каза още премиерът Бойко Борисов. Председателят на ДПС в отговор изтъкна, че премиерът Борисов носи отговорност за сектора „Сигурност”. Той зададе въпрос на Борисов колко още ще търпи приятелско-съдружеското кадруване в сектора. Премиерът отговори, че предишния си мандат големият упрек към ГЕРБ се е състоял в това, че в сектора „Сигурност” има полицейщина. „Сега в две поредни питания аз разбирам, че всъщност или библиотекаро-сарайския или приятелско-съпружески кръг или еди-какво си се намесват в управлението на службите”, каза министър-председателят. „Ако е вярно това и в едната и другата посока би било максимално добре за опозицията, че са представени добре в този сектор и вие, и ДСБ”, заяви още премиерът Борисов. Министър-председателят каза, че опозицията трябва да бъде спокойна, че имат представили, които следят дали се спазват законите.

Борисов собщи, че днес е излязъл анализ на празните кутии от цигари. По неговите думи резултатите са много фрапантни. „Резултатът е най-добър за всички времена - 8,3%. Заварили сме над 20%. В момента прокурори, ДАНС, служители на полицията, ГДБОП, данъчните, митниците полагат огромни усилия да съберат и видно е, че събират повече пари в бюджета и видно е, от резултатите колко по-добре сме от много държави в Европа и това се забелязва от всички”, изтъкна Борисов.

Премиерът се обърна към Карадайъ и посочи, че ако усилията на ДПС и на ДСБ са концентрирани да подпомогнат службите ще бъде само успех за страната. "Гарантирам, че не допускам хора от библиотекаро-сарайския, защото когато използват епитети като приятелско-съпружески кръг това само унижава служителите и хората, които действително много работят", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини