Екатерина Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС още тази година

Произвеждат 50 хиляди кубика сняг за Световното по сноуборд в Банско

4-годишно детенце почина, роми окупираха разложката болница

Остава бедственото положение в смолянската община Баните

Пушач издаде пиян шофьор в Шумен

Бойко Борисов посрещна Ангела Меркел на летището (ВИДЕО)

Българин от Русе извади богоявленския кръст в македонска община, отрупаха го с подаръци

Йоханес Хан: Европа не може да се сведе до банкомат

76,4 млн. лв. е проектобюджетът на Велико Търново за годината Предвидени са 300 000 лева за ремонт на пътища в населените места

Задържаният куриер на алоизмамниците имал регистрация за наркотици

Цистерна с газ дерайлира на гара Бяла

Ким Кардашиян и Кание Уест кръстиха дъщеричката си Чикаго

Дългото излежаване през уикенда е полезно за здравето, казват учени

Румен Петков проведе среща с Владислав Кононов, изпълнителен директор на Руското военно-историческо общество

Задържаха 16-годишен куриер на измамници с „пратка” от 76 000 лв.

Съдов хирург показа авангардни технологии в Търново

Снимки: Веселина Ангелова

Австрийски съдов хирург и ангиолог два дни оперира пациенти, страдащи от периферна съдова болест в областната болница във Велико Търново. Д-р Ара Угурлугло е ангиолог в клиниката в Залцбург. Той разказа, че в Австрия и в повечето европейски страни ангиологията е отделена от съдовата хирургия и че годишно през клиниката, в която работи , се извършват около 800 миниинвазивни интервенции.

Целта на работната му визита в старата столица е да обмени опит с българските си колеги и да представи най-авангардните и утвърдени техники в ендоваскуларното лечение. Заедно с австрийския хирург ще оперират и българските му колеги от Националната кардиологична болница в София д-р Александър Александров и д-р Христо Матеев, както и д-р Акиф Шабан от „Пирогов“ и д-р Валентин Кръстев от УМБАЛ „СофияМед“. Българските инвазивни кардиолози работят от доста време във великотърновската болница.

Директорът на лечебното заведение в болярския град д-р Стефан Филев нарече периферната съдова болест „социално значимо заболяване“. Той припомни, че Отделението по съдова хирургия в стационара разполага с отлична база, с модерна апаратура и с подготвени специалисти за инвазивна кардиология и инвазивна съдова патология.

„Предлагаме добър медицински продукт, от който могат да се възползват пациенти не само от великотърновска област, но и от съседни области. Благодарение на българското представителство на европейска фирма в областта на биотехнологиите, визитата на д-р Угурлугло в търновската лечебница е факт”, каза д-р Филев.

„За съжаление пациентите идват при нас в много напреднал стадий, когато са с много силни болки, почти не могат да се движат или с гангрени и се налага ампутация на крайниците“, коментира д-р Александров.

Петима пациенти в петък бяха подготвени за операции във великотърновската болница. Подбрани са болни с комплексна патология и в напреднал стадий на заболяването, което е засегнало краката им.

От няколко месеца МОБАЛ разполага със съвсем нов ангиограф последен клас, специализиран както за процедури на сърце, така и за процедури на всички периферни съдове, включително и на долните крайници. Оборудването позволява лечение на заболяванията на периферната съдова система посредством последните авангардни медицински практики и достижения в световен мащаб. Средно годишно между 250 – 300 болните преминават през Отделението по съдова хирургия на лечебницата.Болницата разполага и със съвременен скенер, позволяващ много бързо и неинвазивно да се постави точна диагноза – къде и как са запушени артериите. Голям процент от пациентите се лекуват с едноваскуларни методи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.