Съдов хирург показа авангардни технологии в Търново

Снимки: Веселина Ангелова

Австрийски съдов хирург и ангиолог два дни оперира пациенти, страдащи от периферна съдова болест в областната болница във Велико Търново. Д-р Ара Угурлугло е ангиолог в клиниката в Залцбург. Той разказа, че в Австрия и в повечето европейски страни ангиологията е отделена от съдовата хирургия и че годишно през клиниката, в която работи , се извършват около 800 миниинвазивни интервенции.

Целта на работната му визита в старата столица е да обмени опит с българските си колеги и да представи най-авангардните и утвърдени техники в ендоваскуларното лечение. Заедно с австрийския хирург ще оперират и българските му колеги от Националната кардиологична болница в София д-р Александър Александров и д-р Христо Матеев, както и д-р Акиф Шабан от „Пирогов“ и д-р Валентин Кръстев от УМБАЛ „СофияМед“. Българските инвазивни кардиолози работят от доста време във великотърновската болница.

Директорът на лечебното заведение в болярския град д-р Стефан Филев нарече периферната съдова болест „социално значимо заболяване“. Той припомни, че Отделението по съдова хирургия в стационара разполага с отлична база, с модерна апаратура и с подготвени специалисти за инвазивна кардиология и инвазивна съдова патология.

„Предлагаме добър медицински продукт, от който могат да се възползват пациенти не само от великотърновска област, но и от съседни области. Благодарение на българското представителство на европейска фирма в областта на биотехнологиите, визитата на д-р Угурлугло в търновската лечебница е факт”, каза д-р Филев.

„За съжаление пациентите идват при нас в много напреднал стадий, когато са с много силни болки, почти не могат да се движат или с гангрени и се налага ампутация на крайниците“, коментира д-р Александров.

Петима пациенти в петък бяха подготвени за операции във великотърновската болница. Подбрани са болни с комплексна патология и в напреднал стадий на заболяването, което е засегнало краката им.

От няколко месеца МОБАЛ разполага със съвсем нов ангиограф последен клас, специализиран както за процедури на сърце, така и за процедури на всички периферни съдове, включително и на долните крайници. Оборудването позволява лечение на заболяванията на периферната съдова система посредством последните авангардни медицински практики и достижения в световен мащаб. Средно годишно между 250 – 300 болните преминават през Отделението по съдова хирургия на лечебницата.Болницата разполага и със съвременен скенер, позволяващ много бързо и неинвазивно да се постави точна диагноза - къде и как са запушени артериите. Голям процент от пациентите се лекуват с едноваскуларни методи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони