Евакуират произведенията от Лувъра и музей Орсе в Париж

Лувърът и музей Орсе евакуират произведения на изкуството, които държат в подземните си хранилища заради повишаващото се ниво на р. Сена в Париж, съобщава БТВ.

Произведенията на изкуството са в опасност, тъй като музеите се намират от двете страни на реката.

Очаква се Сена да повиши нивото си до 6 метра днес, но властите уверяват, че това е доста под критичното за население и бизнес ниво.

Плановете за евакуация и на двата музея включват точно време, за което трябва да се изнесат безценните експонати. Служителите на Лувъра имат 72 часа да преместят всички произвидения на по-горни етажи, а тези на Орсе – 96 часа. И двата музея тази година имаха специална тренировка за реакция по време на наводнения.

Лувърът е най-големият музей в света и в него се съхраняват едни от най-безценните произведения на изобразителното изкуство и скулптурата. Самата сграда също е част от културното наследство на Париж, като първоначално е била военна крепост, а по-късно е превърната в дворец за кралската династия. В нея се помещават близо 35 000 произведения на изкуството от древността до съвремието. Наводнение, което може да нахлуе в сградата на Лувъра би било пагубно и за известния паркет на сградата, който сам по себе си е произведение на изкуството.

Музей Орсе помещава предимно френско изкуство от 1898 до 1900 г., като в него се намира най-голямата колекция на импресионисти и пост-импресионисти, която включва художници като Моне, Мане, Дега, Реноар, Сезан, Гоген и Ван Гог. В залите на музей Орсе се съхраняват едни от най-известните произведения на Ван Гог, като „Звездна нощ над Рон”.

Сред застрашените забележителности в Париж е и катедралата „Нотр Дам”, която е на брега на Сена.

Преди дни френският президент Франсоа Оланд обяви извънредно положение за най-засегнатите райони на страната и обеща финансова помощ за местните власти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят