Партията на Кунева иска задължително лишаване от право на длъжност за корумпирани чиновници

Осъдените за длъжностно присвояване, безстопанственост, неизгодна сделка, допускане на контрабанда и други длъжностни престъпления чиновници задължително да се наказват и с лишаване от право да заемат отново пост в администрацията. 

Това предлагат депутатите от "Движение България на гражданите" в проект за промени в Наказателния кодекс.

"Тези престъпления показват сериозна опасност на дейците във връзка със заеманата от тях длъжности и би следвало да се наказват по начин, който не позволява на виновните лица да заемат отговорна служба за определен период от време", мотивират се хората на Меглена Кунева.

В момента за повечето от визираните в законопроекта престъпления НК предвижда съдът по своя преценка да добави към присъдата лишаването от право на заемане на длъжност, а за някои казуси такова наказание изобщо не е предвидено.

"В много случаи законът не предвижда наказване с лишаване от право в предвидените случаи, като вместо това разчита на наказанията с лишаване на свобода. Този подход води до сериозен натиск към осъждане на такива лица с лишаване от свобода, което рядко се случва при първо деяние - посочват депутатите от ДБГ - Така осъдените се оказват с условни присъди и често ще могат да продължат да изпълняват сходни функции, въпреки че са се проявили като неблагонадеждни."

"Освен това рискът от загуба на работно място ще бъде много по-силен стимул за длъжностните лица да не извършват престъпления, въпреки че възможността да попаднат в затвора за това е малка", прогнозират от ДБГ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право