Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Обективът на LE PHOTOGRAPHE улови любимия художник на Найджъл Кенеди

„И вдъхновението се поддава на самодисциплина“, каза талантливият Румен Рачев при откриването на юбилейната си изложба

„Разговор с Пикасо на чаша розе в ритъма на джаза и цвета“ – какво по-добро определение за юбилейната изложба на Румен Рачев? Тя е озаглавена „Пространства и състояния“, а талантливият художник я представи в галерия „Финес“ по случай своята 60-годишнина, отбелязана без капка суета. Свобода и самодисциплина – това са ключовите думи, определящи успеха на Рачев не само у нас, но и в някои от най-големите световни галерии, споделиха присъстващите на премиерата. Още на входа платното в изумрудено-смарагдовите тонове на нощна Атина приковава погледа. То носи нещо от мистиката на Византия и е в пълен дисонанс с останалите композиции, греещи със своите ярки до взривоопасност цветове. Точно цветовете карат Румен Рачев толкова да се отличава от приглушената тоналност, доминираща в голяма част от картините на нашите художници. Различен е и като кадриране на композициите, срязвайки най-неочаквано част от тялото или представяйки го в ракурс, далеч от възможния в действителност, казва за него професор Аксиния Джурова. Авторът умело борави с обратната перспектива, характерна за средновековното изкуство, за да въвлече зрителя в своя фриволен и закачлив разказ с причудливи декори, екзотични дървета, цветя, животни и птици. Сюжетите са интерпретирани с театрална декоративност, а образите наподобяват марионетки, участващи в добре обмислен спектакъл. Така обективът на LE PHOTOGRAPHE запечата въздействащата експозиция от над 40 творби, която стана част от богатата палитра на културни събития, подкрепяни от винарска изба „Братя Минкови“.

Румен Рачев има над 50 самостоятелни изложби в различни точки на света, включително в Берлин, Ротердам, Дюселдорф, Стокхолм, Вашингтон, Лондон, Москва, Брюксел и Милано. “И вдъхновението се поддава на самодисциплина”, казва за себе си творецът, който прекарва две десетилетия от живота си в Бремен. Градът и най-вече неговите музиканти са засилили както самодисциплината, така и страстта му по джаза, и са увеличили часовете, в които той потъва в звуците на любимата си китара “Гибсън Лес Пол”. Почитателите му с удоволствие научиха, че в почти всяка световна столица, където талантливият живописец е гастролирал, вината LE PHOTOGRAPHE са били оценявани със златен медал. Не случайно те носят космополитния дух на Стара Европа и усещане за джаз под светлините на червена луна, както самият художник е нарекъл една от картините си, посветени на легендарната българска изба. Негови работи присъстват още в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, както и в колекцията на банка „Ротшилд” в Цюрих.

“Стилът ми е еклектичен. Той е един вид фюжън в живописта”, разказва художникът. По думите му всички ние, родени в периферията на Европа, като че ли изпитваме срам да изречем не само, че сме еклектични, но и репликиращи европейски и американски художници и тенденции, въпреки, че в това няма нищо притеснително. Румен е тотално освободен от комплекси и без задръжки вае образ на жената анорексичка, обрисувана с резки вертикални откоси на цвета, като синкопите в музиката. Лудост и вампиризъм се съчетават в тази серия от жени с търсена наивност на рисунъка. Надали друг наш художник така да е нарисувал драмата на съвременната жена, споделиха гостите на изложбата му.

Рачев е познат и като любим художник и голям приятел на виртуозния цигулар Найджъл Кенеди. Двамата се запознали покрай техен общ познат, който показал на звездата каталога на нашия художник. Картините на Румен са докоснали Кенеди и той е усетил, че цветовете имат своята музикална адекватност. „Найджъл останал много впечатлен и поискал да нарисувам обложката на албума му „Кенеди свири Бах“”, признава Рачев в свое интервю. Негови рисунки все още красят дома на Кенеди. За жалост неотложни ангажименти възпрепятстваха майсторът на цигулката да дойде този път в галерия „Финес“, но лично дегустира последната реколта LE PHOTOGRAPHE Ризлинг по време на на миналогодишната изложба на Рачев.

„Светлина, форми, цветове, хора, живот – всичко изглежда различно ако го погледнеш през очите на художника или през обектива на фотографа. 100-тина творци са в състояние да пресъздадат един момент по 100 неповторими начина и всеки поглед ще бъде уникален“. Тези думи отлично описват магията от цветове, форми и настроения, наситили юбилейната изложба. Но малцина знаят, че те принадлежат на Никифор Минков, който заедно с братята си Васил и Иван през далечната 1875 г. основават изба „Братя Минкови“. С еднаква страст Никифор се посвещава на винарството и фотографията, а днес животът му вдъхнови енолозите на избата да създадат серията LE PHOTOGRAPHE. Онова, което малцина знаят, е че той бил запален последовател на живопистта, а по време на пътуванията си из Европа станал ревностен почитател на ранните творби на Пикасо, с които авторът на „Пространства и състояния“ не престава да води диалог, разказаха ценители на виното, насладили се на експозицията с чаша в ръка. Изложбата на Румен Рачев ще продължи до 14.06.2016г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете