Заловиха 16-годишен, пет пъти обирал училище във Вършец

Трите жени от къщата на ужасите в Свищов отказват да излязат

БСП внесе вот на недоверие срещу кабинета „Борисов“ 3 Атакуваме правителството по темите здравеопазване, обществени поръчки, строителство, саниране и контрабанда, заяви Нинова

Приеха закона на Пеевски, Цонев и Хамид срещу вторичното разграбване на КТБ

Задигнаха катастрофирал автомобил, зарязан от собственика си Потърпевшият се блъснал и избягал

Д-р Ангел Кунчев: Очаква ни по-сериозна грипна епидемия в края на януари

Арестуваха бивш служител на ЦРУ за незаконно придобита свръхсекретна информация

Йенс Столтенберг на официално посещение в Македония

Простреляха бивш собственик на заложна къща в Търново Юлиян Мирчев-Видрата е в болница с три огнестрелни рани в краката

Над 1000 отменени полети от Хюстън заради лошото време

Бойко Борисов и Антонио Таяни: Ще работим заедно за успеха на ЕС

Фермерски блокади в Гърция от 22 до 28 януари

Премиерът Бойко Борисов представя пред Европарламента приоритетите на българското председателство Те са: Бъдещето на младите, Западните Балкани, сигурността и дигиталните умения

Парламентът обсъжда утре ратификацията на договора за добросъседство между Македония и България

Елена Йончева отговори с „не“ на всички въпроси от Делян Добрев

Община Търговище иска допълнителни средства по проект „Нови хоризонти”

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров изпрати писмо до министъра на труда и социалната политика г-жа Зорница Русинова във връзка с информацията, че са осигурени над 6 милиона лева по схемата „Независим живот“, които ще бъдат насочени допълнително към общините, в които има най-голяма потребност от лични и социални асистенти.

В писмото ръководството на Община Търговище посочва необходимостта от отпускането на допълнителен ресурс за покриване нуждите на повече потребители в общината. „Тези средства ще позволят увеличаване часовете на одобрените потребители и асистенти, които сега разполагат с максимум 2 часа на ден. За ползване на 4-часова ежедневна грижа за всички потребители ще се нужни 600 500 лв.”, се посочва в искането на Община Търговище, подписано от кмета д-р Димитров.

От Община Търговище припомнят, че проект „Нови хоризонти” стартира в Търговище през декември 2015г., а „Центърът за почасово предоставяне на интегрирани услуги” беше разкрит през април. Потребителите ползват услугите „личен асистент“, „социален асистент” или „домашен помощник” и съпътстващите интегрирани услуги. От подадените близо 400 молби за включване бяха одобрени 165 човека, които са в невъзможност да се обслужват сами, или са в тежко здравословно състояние и нямат роднини, които да им помагат. 79 потребители на услугите са от гр. Търговище, а 86 са от селата. Над 65-годишна възраст са 95 човека, 70 лица са с увреждания. Децата включени в проекта са 18. Състоянието на потребителите е такова, че се наложи на повечето да бъдат назначени „лични асистенти”.

В писмото на Община Търговище до МТСП се посочва още, че потребителите са крайно неудовлетворени от предоставените часове. Остро недоволство има и от необхванатите по проекта, които организираха съвместни протести пред Община Търговище. „От средата на март до момента починаха 15 от кандидатите или вече определените за потребители на услугите, което още веднъж потвърждава нуждата от грижи за хората от тези целеви групи”, се казва в искането. В него са изнасят данни и демографските характеристики на общината, която е с население от близо 55 000 човека. По данни на Дирекция „Социално подпомагане” (към края на 2015г.) 3313 човека в общината са с увреждания. От тях 226 са деца. 225 човека, от които 34 деца, са получили начално освидетелстване през годината. Подобно на по-голямата част от общините у нас, в Търговище населението е застаряващо и има висок процент на миграция към големите градове и зад граница. Пенсионерите с инвалидност в трудоспособна възраст са 2025 човека, а тези, които получават пенсия при навършени години са над 13 000 човека. Голяма част от тях живеят в малките населени места, докато близките им са в големите градове или в чужбина и възрастните и болни хора са оставени без подкрепа и грижа, е записано в писмото.

Ръководството на Община Търговище реагира със съпричастност на нуждите от такива подкрепящи грижи, за които не достига целево държавно финансиране и търси алтернативи дори за минимална подкрепа на хора с увреждания и възрастни самотни и болни. Към момента финансовите ресурси на Общината не позволяват разкриването на такава общинска услуга, гласи още писмото до МТСП.

Ръководството на Общината уточнява, че е изпратено такова искане, но не се наема да коментира дали и какви средства евентуално биха й били отпуснати, тъй като ресурсът е за цялата страна и от правомощията на министерството да разпредели наличната сума.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.