Мъж да тренира грации? Може

„Художествената гимнастика е моят начин на живот” - думите не биха звучали необичайно, ако не са изречени от Николай Боев, вероятно единственият в Европа треньор и съдия в този чисто женски спорт.

Всяка година през в последните 6-7 той има състезателка, която достига до разширените състави на националните отбори за различни възрасти. А преди седмица неговата възпитаничка Петя Борисова взе сребро на лента, бронз на бухалки и се нареди пета в многобоя при жените на турнира „София къп”, съпътстват Световната купа в „Арена Армеец”. Признава, че една от мечтите му е да види своя състезателка на олимпийски игри, а надеждите му са свързани именно с Петя, у която вижда невероятен талант, но и качества.

„В България отдавна свикнаха с мен, но в чужбина все още ме приемат за атракция - признава 27-годишният бургазлия. - Но това изобщо не ме притеснява. Важното е, че аз се чувствам отлично, на мястото си. Пробвал съм и други неща, но нищо друго не ми харесва така, както художествената гимнастика.”

Зад гърба си Николай вече има 11 години треньорска работа, 8 г. като международен съдия. И вече бере плодовете на труда си. Само преди седмица той получи поздравления за резултатите си от Елена Корпушенко, треньор на трикратната световна шампионка Яна Кудрявцева (Русия). Уменията му са оценени и от двукратната бронзова олимпийска медалистка Анна Бесонова (Украйна), която също вече е треньор, на турнир в Братислава пред 15 дни.

Всъщност съдбата го изпраща в залата на грациите още когато е на 15 г. Придружава своя приятелка, която обаче закъснява. Тогава го вижда треньорката Елена Симеонова. Тя е впечатлена от фигурата му и го пита дали не се е занимавал преди с гимнастика или балет. И след като получава отрицателен отговор, го кани да остане.

„Не зная какво точно ми хареса, може би тази симбиоза между музика, танци, атмосферата в залата - припомня си Боев. - Страшно много ми се отдаваше работата с отделните уреди, всичко правех с лекота.”

И тъй като състезания за мъже няма, съчетанията, изпълнени от Николай, си остават само в тренировъчната зала. Но пък натрупаният опит и умения са безценни. След това танцува в няколко балетни трупи, където използва наученото. Не изневерява обаче на гимнастиката и още на 16 г. започва треньорска работа. Признава, че има своя собствена линия, макар че гледа да запази и някои елементи на силната българска школа.

„Винаги когато правим съчетанията с момичетата, държа и на тяхното мнение - казва треньорът. - Избираме музиката, подбираме хореографията и всичко останало.”

Признава, че в моменти на колебания се допитва до първата си треньорка Елена Симеонова, до изключителните професионалисти Илиана Раева, Ефросина Ангелова...

„Най-важното за мен е да извлека максимума от състезателките - казва Боев. - Да реализирам на всяко момиче нейния капацитет от възможности.”

В момента при него се подготвят 9 грации, 3 които са в категория „жени”.

Признава, че към него има сериозен интерес от чужбина. Два френски клуба го канят на работа, оферти има още от Канада, Казахстан...

„Навън към мен има страхотен респект и уважение, което не може да не ме радва. - казва той. - Все пак популяризирам българската школа, която е най-добрата. Но още не съм готов на тази крачка. Изключително отговорен човек съм и съм много привързан към състезателките си. Имам ангажименти към тях… Не мога да ги оставя!”

Боев е от младите хора, които постоянно търсят развитие и не се примиряват с постигнатото. Бургазлията има сериозни интереси в историята и именно тази специалност завършва в Софийския университет (СУ). И не спира дотук. Вече втори семестър учи магистратура „Кризи, войни и конфликти в световната дипломация”, отново в СУ „Св. Климент Орхидски”.

„Не исках да остана само в сферата на гимнастиката, а да се развивам, да създавам нови контакти, да се запознавам с нови хора - разкрива Николай. - Много харесвам политиката. С образованието, което имам, спокойно мога да продължа и в тази посока някой ден. Кой знае... А това, което не харесвам на днешните политици, е, че поставят личните си интереси пред тези на хората. Не мислят за народа, за благото на страната!”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт