Профибоксьори не бързат за олимпийския ринг

Професионалните боксьори не бързат да участват на олимпийските игри. На 1 юни Международната федерация за аматьори (АИБА) взе революционно решение да допусне профитата до ринга в Рио. Засега обаче се отлага денят, в който суперзвезди като Флойд Мейуедър, Дионтей Уайлдър, Тайсън Фюри, Антъни Джошуа, могат да се бият на форума под петте преплетени кръга.

„Отборът на САЩ няма да привлича професионалисти в квалификациите за Рио - се казва в официално съобщение на янките. - Не можем да променим в последния момент регламентите си за пресевките, в които аматьорите минаваха през последните 2 г. Оценяваме усилията на АИБА за развитието на международния бокс и смятам, че привличането на професионалисти е част от този етап.“

С подобни проблеми се сблъскват и останалите страни, а повечето професионалисти вече имат договорени мачове по времето на игрите през август.

Мексико обаче не приема решението на АИБА и препоръча на своите звезди да не участват при любителите. „Това би бил много неравностоен двубой, в който има риск за живота и здравето на аматьорите“, обяви секретарят на федерацията Енрике Агилар.

Пакистан обаче поиска Амир Хан, който се бие за Великобритания, да защитава флага на родината си. Той вече има сребро от игрите - от Атина 2004.

Руснакът Денис Лебедев, световен шампион в две различни версии, призна че може да се бие в Рио, но ако това не попречи на кариерата му при професионалистите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт