Рио отваря най-голямото олимпийско село

Рио де Жанейро отваря най-голямото олимпийско село в историята на олимпийските игри. Най-важният човек там е Марио Силенти, известен в Бразилия с прякора Кмета. Именно този ветеран от 6 олимпиади ще отговаря всички официални гости на Страната на кафето да се чувстват като крале.

Заради стартиращите на 5 август игри мегаполисът построи олимпийско село с 31 сгради на по 17 етажа. В тях има общо 3604 апартамента, а разстоянието от единия до другия край е 1,5 км. Освен 10 000 спортисти селото ще приеме официалните лица, треньорите, лекарите, масажистите...

Към момента България е представена от 46 спортисти, като №1 отново е борбата с 11 състезатели. Много е важна датата 6 юни за тениса. В зависимост от световната ранглиста в този ден ще стане ясно дали Григор Димитров и Цветана Пиронкова ще са част от олимпийската фиеста. Само първите 56 се класират директно. Българските спортисти ще бъдат настанени в блок 10 на селото заедно с делегациите на Сърбия и Турция. Генералният секретар на БОК Белчо Горанов вече инспектира условията по покана на МОК. Съседи по квартира ще им бъдат Франция и скандинавските държави.

"Навсякъде из селото ще има павилиони с типични бразилски напитки - разкрива Силенти. - Ще се предлагат много кокосови орехи, акай и други плодове."

В комплексите са разположени десетки маси за снукър, билярд и тенис, зали за видеоигри и други развлечения... На всеки от спортистите ще бъде подарен мобилен смартфон.

Отборът на Кмета е от 600 доброволци. 300 автобуса ще движат като совалки между спортните обекти и селото. В една и съща секунда могат да бъдат превозвани 5000 души. "В Пекин всичко работеше много добре, но беше прекалено китайско - твърди Силенти. - Имаше две успоредни улици в селото. В Рио спортистите ще се наслаждават на паркове, палми, басейни и свежи напитки..."

Много хубаво не е на хубаво. Затова спортистите трябва да внимават за шумовите рестрикции. Празнуващите медали нямат право да пречат на спокойствието на тези, които тепърва ще се впускат в състезанията. Оборудвани са специални места за молитва - за будисти, мюсюлмани, християни... Ще има дори интерактивен компас, който води до Мека.

Олимпийското село ще се пази като Пентагона. Над 500 полицаи от началото на юли ще блокират обектите, за да няма никакъв шанс за терористични заплахи. "Дори атлетите ще бъдат проверявани на скенер, а багажът им претърсван", отсича Силенти. Първите делегации пристигат на 18 юли, а дебютното присъствие на спортисти ще стане на 24-ти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт