Кмет и родители от 2 училища се помириха на среща при губернатора на Пловдив

Кметът на Пловдив Иван Тотев и протестиращи родители от ОУ "Душо Хаджидеков" и ОУ "Георги Бенковски" постигнаха в петък съгласие по спора за сливането на двете основни училища на среща при областния управител Здравко Димитров. След 90-минутни преговори се стигна до споразумение по най-спорните въпроси. Сега родителите, които преди 3 седмици искаха оставката на кмета и бяха готови публично да го линчуват, чакат да получат в понеделник в писмен вид поетите ангажименти от Иван Тотев и ресорния за образованието негов заместник Стефан Стоянов. Протестиращите обявиха, че едва след като получат тези писмени гаранции, ще оттеглят внесените в Административния съд и в областната управа свои жалби срещу решението на ОбС от 17 май за сливането на двете училища.

Кметът Иван Тотев увери, че е успял да отговори на всички въпроси на родителите и да успокои страховете им, че няма да се прехвърлят ученици от едното школо в другото. "Сливането на двете училища не е за сметка на деца и родители, а се прави с цел развитието и оптимизирането на учебната мрежа в Пловдив", декларира Тотев.

Протестиращите родители пък признаха, че са "изпушили лулата на мира" с градоначалника Тотев, след като са получили гаранции, че двете училища ще продължат да се развиват като паралелни структури от първи до седми клас, както и че няма да се сбъдне нито един от техните страхове - разделяне на децата, пресичане на булеварди с голям трафик и т.н. Освен това Иван Тотев и Стефан Стоянов са обещали да влязат в бъдещия обществен съвет, който ще се формира след влизането в сила на новия закон за образованието през месец август.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони