Подписано е рамковото споразумение за поддръжка на родните МиГ-29

Тръмп бесен заради поредния теч на информация от екипа му Поздравил Путин за победата, въпреки препоръката на съветниците си

Петр Келнер купи „Теленор“ в България Компанията вече има един и същи собственик с Нова телевизия

Николо Коцев ще свири на Burgas Jam

МОСВ дари бездимна печка на спасителя на щъркелите от село Зарица

11 месеца затвор за грък, нападнал лекари в Петрич

Министър Ангелкова: Специален QR код ще информира потребителя за избрания от него туроператор, хотел или планински водач

Обявиха програмата на Първа лига до края на сезона, ясни са всички дербита

Полярно мече се роди в зоопарк в Шотландия

Радев призова за повече прагматизъм в двустранните отношения с Израел

Софи Маринова раздава обяснения и автографи в шуменския съд

4 години за убийство на пътя и шофиране след употреба на дрога

„Омония“ уволни Ивайло Петев

Река Тунджа е повишила нивото си с 25 см в сливенския участък Към момента няма риск от разлив

Комисията за ЧЕЗ ще изслуша разузнавателните служби и Министерство на финансите

Д-р Цветелина Спиридонова: Проблемът в здравеопазването ни е обезверяването на лекарите

Основният проблем за българското здравеопазване е обезверяването на лекарите””, каза за БТВ Цветелина Спиридонова, която в момента работи в Клиниката по хирургия на “Царица Йоанна” и е асистент по хирургия към Медицинския университет в София.

Тя има специалност и докторска степен по хирургия, три години е работила във Франция, специализирала е пластична хирургия.

По думите й устоите на лекарското съсловие са били разклатени. „Количествените натрупвания под формата на обиди, унижения, ниско финансиране и ниски заплати доведоха до качествени промени и интересът на пациента остава на заден план”, подчерта д-р Спиридонова.

„Ние гледаме да изпълняваме задачите, които ни поставя Здравната каса, наредбите, които ни се спускат от Министерството на здравеопазването, изискванията, които ръководителите на клиники или болници отправят към нас, и в един момент се оказваме функционери. Бидейки функционер, ти не можеш да бъдеш добър лекар”, посочи тя.

Според нея медиците у нас се борят, за да реализират медицинска грижа, която на практика не е финансирана по правилния начин.

„Стараем се да достигнем стандартите на най-добрите клинични практики в Европа. Медицината е високотехнологична, използват се купища консумативи и ние трябва да ги осигурим, за да извършим една адекватна медицинска грижа. Всеки ден ни се налага да разговаряме с пациентите по този повод”, уточни тя.

По думите й Здравната каса няма как при настоящия си бюджет и настоящото ниско заплащане на здравни осигуровки да ги осигури и законово е уредено, че трябва да бъдат заплатени от пациента.

Не е работа обаче на лекаря да анонсира каква ще бъде цената на съответния консуматив, подчерта д-р Спиридонова.

„Имали сме дори въпроси от типа: „Докторе, не може ли на лизинг?”, сякаш сме се превърнали наистина в продавачи на коли”, изтъкна тя.

Според нея към всяка болница трябва да има отговорен икономист и по този начин пациентът няма да има усещането, че на всяка крачка му се говори за пари, въпреки че е здравноосигурен.

Също така, ако се появят нерегламентирани плащания, те много ще бъдат уловени и санкционирани, смята д-р Спиридонова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.