Д-р Цветелина Спиридонова: Проблемът в здравеопазването ни е обезверяването на лекарите

Основният проблем за българското здравеопазване е обезверяването на лекарите"", каза за БТВ Цветелина Спиридонова, която в момента работи в Клиниката по хирургия на "Царица Йоанна" и е асистент по хирургия към Медицинския университет в София.

Тя има специалност и докторска степен по хирургия, три години е работила във Франция, специализирала е пластична хирургия.

По думите й устоите на лекарското съсловие са били разклатени. „Количествените натрупвания под формата на обиди, унижения, ниско финансиране и ниски заплати доведоха до качествени промени и интересът на пациента остава на заден план”, подчерта д-р Спиридонова.

„Ние гледаме да изпълняваме задачите, които ни поставя Здравната каса, наредбите, които ни се спускат от Министерството на здравеопазването, изискванията, които ръководителите на клиники или болници отправят към нас, и в един момент се оказваме функционери. Бидейки функционер, ти не можеш да бъдеш добър лекар”, посочи тя.

Според нея медиците у нас се борят, за да реализират медицинска грижа, която на практика не е финансирана по правилния начин.

„Стараем се да достигнем стандартите на най-добрите клинични практики в Европа. Медицината е високотехнологична, използват се купища консумативи и ние трябва да ги осигурим, за да извършим една адекватна медицинска грижа. Всеки ден ни се налага да разговаряме с пациентите по този повод”, уточни тя.

По думите й Здравната каса няма как при настоящия си бюджет и настоящото ниско заплащане на здравни осигуровки да ги осигури и законово е уредено, че трябва да бъдат заплатени от пациента.

Не е работа обаче на лекаря да анонсира каква ще бъде цената на съответния консуматив, подчерта д-р Спиридонова.

„Имали сме дори въпроси от типа: „Докторе, не може ли на лизинг?”, сякаш сме се превърнали наистина в продавачи на коли”, изтъкна тя.

Според нея към всяка болница трябва да има отговорен икономист и по този начин пациентът няма да има усещането, че на всяка крачка му се говори за пари, въпреки че е здравноосигурен.

Също така, ако се появят нерегламентирани плащания, те много ще бъдат уловени и санкционирани, смята д-р Спиридонова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве