Постоянна мярка „Задържане под стража“ постанови съдът за сводника Мартин Дебелия и корумпирани ченгета

Обвиняемите, сводникът Мартин Филипов известен с прякора Дебелия и Министъра на любовта, както и двамата полицейски служители Стефан Филипов и Петър Кънев бяха доведени в съда оковани и със засилена охрана. Ченгетата не казаха нищо, а Мартин Дебелия огледа медиите и пусна репликата - "това е пълен цирк".

Пред залата подскачаше 29-годишната софиянка Гергина Добрева, която се представи като негова любовница и проститутка. И му махаше с ръка усмихната. С наведени глави и притеснени по-настрана стояха родителите на двамата полицаи, които видимо бяха притеснени от случващото се. Делото за мярката им се гледа при затворени врати заради СРС-та използвани в дознанието. И медиите, и родствениците не бяха допуснати в зала.

Срещу сводника Мартин Филипов е повдигнато обвинение за набиране, транспортиране и приемане на лица с цел да бъдат използвани за развратни действия, на полицай Филипов за лично укривателство и издаване на служебна информация, а срещу Кънев - за лично укривателство.

До задържането им на 1 юни 2016 г. в Благоевград се стигна след разследване, продължило повече от месец, след подадена жалба от една от жертвите на сводника Мартин Дебелия за упражнявано насилие и тормоз. Впоследствие били използвани СРС, които разкрили участието на служителите на реда в престъпната дейност.

По време на разпитите полицаите не са дали обяснения по казуса , а се възползвали от правото си да мълчат. При обиските във вилата на кварталния инспектор Стефан Филипов бяха намерени близо 1000 полицейски преписки, а в касата му в кабинета 30 лични карти и 10 шофьорски книжки. Това не е редно и се разследва за какво точно ги е съхранявал и ползвал инспекторът. Работи се по версия, че може би преписките са ползвани за рекет, а картите за теглене на кредити на чужди имена.

Под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Благоевград продължават да се извършват процесуално-следствени действия по досъдебно производство за трафик на жени. Провеждат се разпити на свидетели, както и обиски и претърсвания, за които е получено предварително разрешение от съда.

Коментари

Задължително поле