„Основен ремонт” на закона "Бъчварова" обещаха депутати

Цветан Цветанов обеща промени в част от текстовете, които щели да станат в синхрон с ръководството на МВР.

Чиновниците няма да получават заплати накуп при пенсиониране

Най-вероятно няма да има предприятие за лични карти и агенция за пожарната

С много критики и резерви депутатите пуснаха промените в Закона за МВР и обещаха “основен ремонт” на много от текстовете преди второ четене. Най-вероятно министър Румяна

Бъчварова няма да успее да създаде предприятие, което да издава документите за самоличност и свидетелствата за управление на МПС, нито да отдели в агенция сегашната Главна дирекция “Пожарна и аварийна безопасност”.

Управляващите поискаха и максимално удължен срок за предложения за промени преди окончателното гласуване. Шефът на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов подкрепи по принцип промените, но подчерта, че част от текстовете ще претърпят промени. Той увери, че ще работят в “синхрон с ръководството на МВР”.

Основен акцент в промените е разделянето на служителите на МВР на такива с полицейски функции и чиновници. Администрацията, която досега работи по закона за МВР, вече ще функционира по закона за държавния служител. Това означава, че при пенсиониране чиновниците няма да получават заплати накуп като ченгетата на терен.

Годишният платен отпуск на служителите на МВР се намалява от 30 на 25 дни, обезщетенията при напускане на системата на МВР стават до 12 заплати за назначените след 1 януари 2017 г.

Красимир Янков от БСП обвини вътрешния министър в “опит за приватизация” на издаването на лични документи. Бъчварова отговори, че БСП има проблеми с разбирането на понятието “приватизация” въобще и по същество.

Светослав Белемезов от АБВ каза, че законопроектът е “лишен от разум, вреден, генериращ стрес в МВР”.

От Реформаторския блок обявиха, че цялата група подкрепя реформата в МВР, въпреки че и от тях имаше критики по конкретни текстове. Патриотите също застанаха зад проекта, като Красимир Каракачанов обеща ремонт на част от текстовете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика